Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Mrkvový krém se zázvorem

Mrkvový krém se zázvorem

Jaro je v plném proudu a jako takové má vždy tendenci vyvolávat plno nadšení a entuziasmu. Teplo slunečních paprsků skvělým způsobem vyzývá k přípravě raw pokrmů, které kromě osvěžujících účinků dodávají další dávku energie, která se skvěle doplňuje se sluneční.

Nevím, jak vy, ale já oslavuji příchod jara vesele, dnešní oběd vyhrála varianta raw mrkvové polévky, která povzbudí tělo i duši a v neposlední řadě i osladí život.

Vlastnosti receptu

1. Pohled do nutriční tabulky musí mnohé překvapit. Na to, že máme na talíři raw polévku, překypuje kromě očekávaných enzymů a dalších biologicky aktivních látek nemalou dávkou energie včetně vcelku vyváženého poměru základních makroživin - ne v každé (bezmasé) polévce najdeme dostatek bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Obsah sacharidů je dostačující, navíc se pyšní nízkou glykémií. Příjemné je zastoupení vlákniny, která samozřejmě v tomto druhu receptu nemůže v žádném případě chybět.

2. Raw recept se musí pyšnit přebytkem aktivních enzymů, kvůli kterým jej nazýváme raw. Kdybych chtěl být hnidopich, zdůrazním, že vysoké otáčky mixéru umí zničit nemalé množství těchto sloučenin, ale těmito „detaily“ se na našem místě nezabývejme. I tak získáme konzumací dnešní dobroty víc než dost.

3. Glykemický index celé porce spadá do kategorie nízký. Nejen diabetici by tedy měli zbystřit pozornost.

4. Termicky se suroviny pohybují v oblastech osvěžujících, drobet kari koření a čerstvého zázvoru nás ale posune k ohřívajícím protějškům.

5. Je-li řeč o zázvoru, připomeňme si jeho dokonalé schopnosti v oblastech harmonizace funkce jednotlivých systémů v těle. De facto mi jeho účinky silně připomínají vlastnosti adaptogenů, i když na trochu jiných úrovních.

6. Acidobazická rovnováha se po konzumaci obrátí k zásadotvorným pochodům. I z této informace můžeme v praxi vytěžit nemálo výhod. Napadá mě myšlenka, že taková polévka je nutričním světýlkem i oázou uprostřed pracovního dne. Určitě se vyplatí uvažovat o průběžném zařazování podobných živých specialit do každodenní stravy, den bude vypadat veseleji.

7. Energeticky jsme výrazně na straně jinových tendencí (u raw receptů nic zvláštního). Hledejme v tom výhody ve podobě snadného a rychlého trávení a následně zbytečného nezatížení mozkových aktivit,

8. Dětem do dvou let bych z důvodu obsahu kari koření a zázvoru dnešní polévku nenabízel. Na stranu druhou není problém se koření vyhnout a dětem dát skutečně jen to „nejlepší“.

9. Potenciál této polévky mám ve zvyku plně využívat nejen obecně v obědový čas z důvodu „oživení“ trávicích pochodů a úspory energie, ale i v předtréninkových hodinách, kdy dodá vše, co potřebuji k „nahození“ všech systémů v těle.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

3 minuty (bez namáčení)

Přibližná cena

20 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.