Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Mrkvový fresh s konopným proteinem

Mrkvový fresh s konopným proteinem

Vždycky, když vidím ve fitku snaživce, jak si po cvičení u baru poroučí gainer mixovaný s mlékem, v lepším případě s vodou, berou mě mrákoty.

Důvody?

Obsah sladidel, většinou vyšší glykemický index, ne vždy přirozené sacharidy, obsah silně anabolizujcích bílkovin, vůbec celkově anabolizující účinek, nehezké spektrum aditiv

Filozofie výroby a používání těchto sacharido-proteinových koncentrátů se z původní myšlenky nahrazovat rychle stravitelné jídlo po fyzické zátěži dostala do slepé uličky. Nutričně k nim není (téměř) co dodat.

Hrají si na vyvážené ve smyslu schopnosti plnohodnotně nahradit kvalitní stravu po náročném tréninku, kdy není čas nebo možnost doplnit vyčerpané živiny. Umí podporovat regeneraci glykogenových zásob, celkově nastartovat anabolizující regenerační pochody a v lepších případech se pyšní velmi snadnou a rychlou stravitelností.

Jenomže… není všechno zlato, co se třpytí.

Bílkoviny jsou silně anabolizující, což je potřeba pouze u silových sportů. Navíc jsou předimenzovány hydrolýzou (enzymatickým štěpením) pro jejich lepší a rychlejší trávení. Kulturista toužící pumpovat svaly do maxima po tom samozřejmě touží. Co ale zbytek dychtivých konzumentů?

Nemá význam se rozčilovat na běžně zavedenou praxí. Sportovec by si ale měl uvědomit, že pro každý typ sportu platí trochu jiná pravidla, která by měla být upravována v průběhu ročních období a intenzity tréninku. Ne každý potřebuje po tréninku dávku cukrů orientovaných na co nejrychlejší obnovu glykogenu. Ne pro každého jsou vhodné živočišné bílkoviny podporující růst.

O syntetických vitamínech a jejich (ne)výhodnosti bychom mohli povídat dlouhé hodiny. Příliš silný jinový účinek podporovaný různými stimulačními látkami není vůbec košer, z acidobazického hlediska jdeme také do zbytečně okyselujících směrů.

Marketingová síla osobního doporučení je ale nekompromisní – co řekne trenér nebo prodejce u baru, popřípadě si přečteme v médiích, musí být pravda a jakýkoli jiný názor je příliš často považován za ubožáckou rebélii.

Nebudu si rvát vlasy ze současné situace, už vůbec ne kvůli tomu, že jsem před dávnými léty gainery vyráběl a prodával. Jsme tady od toho, abychom uvažovali proaktivně a zdravě.

Kudy z problému?

Z mnoha důvodů, jejichž výčet najdete v členské sekci, získá většina sportovců bezpodmínečně lepší efekt, když místo těchto prášků rozmixovaných v jakékoli tekutině použije poměrně dobře dostupnou variantu v podobě čerstvě lisované mrkvové šťávy a konopného proteinu.

O dobré dostupnosti mluvím proto, že mnohá fitka už dnes nabízejí výrobu fresh džusů a konopný protein je stále rozšířenější a dostupnější. Pokud se mi tato možnost nenabízí a současně nejsem líný, vyrobím si tento „živý gainer“ v domácích podmínkách za pár minut.

Gurmánská rada

Co by měl vědět úplně každý a v praxi málokdo dodržuje, je způsob konzumace. Je pochopitelné, že všichni spěcháme a všechno chceme hned, ale zrovna u gainerů, respektive jakýchkoli tekutých náhrad koncentrovaných živin, je nezbytně důležité pro jejich celkovou využitelnost velmi pomalé pití. Nejlépe systémem pomalého a postupného popíjení, kdy každé sousto dlouho převalujeme v ústech a vychutnáváme. Doba konzumace by se měla pohybovat v rozmezí od 10 do 30 minut po ukončení zátěže – tento rozptyl je dán druhem sportu a jeho intenzitou.

Jakékoli snahy o zpestření chuti mixem s pomerančem či jinými citrusy zatlučte především v zimních měsících silným hřebíkem do rakve, ochlazující termické účinky se v žádném případě nemusí vyplatit.

Vlastnosti receptu

1. Pokud bychom chtěli srovnávat náš dnešní recept s komerčně produkovanými gainery pouze nutričně, byl by to nerovný boj. My naštěstí ale víme, že koukat na svět pouze z jednoho úhlu pohledu je omezené a zpátečnické.

2. Na stranu druhou, obsah sacharidů na jednu 3dcl porci není vůbec špatný, bílkoviny díky konopí jako první dávka po tréninku také v pohodě (za předpokladu, že po určité době přijde ještě hlavní chod a náš dnešní gainer nemáme jako plnohodnotnou náhradu celého jídla). Tuků je sice málo (hlavní dávku naštěstí dodáme až s pevnou složkou stravy), ale mají prakticky ideální složení.

3. Mikroživiny v podobě minerálů, vitamínů, antioxidantů (především karotenů) a mnohých dalších obstarají jak mrkev, tak konopný protein.

4. Nejdůležitější informace v oblasti složení nápoje nás ale teprve čekají. Klíčový je fakt, že máme před sebou čerstvý zdroj všech živin. Mrkvový fresh je plný enzymů, proteinový prášek je nativní, tzn. vyráběný za studena. Celkově tedy máme k dispozici tzv. živou (raw) potravinu a s tím žádný klasický gainer nemůže nikdy soupeřit. Osobně toto považuji za nejdůležitější informaci k receptu vůbec.

5. Energeticky uvažujme následovně. Mrkev je sice jinová, jako kořenová zelenina ale směřuje více ke středu, má tedy „jangovější“ tendence. Protože z ní ale vyrobíme džus, přeorientujeme ji na dominantní jin. Stejně uvažujme i u konopí, jehož prášková forma inklinuje k jinovým hodnotám i přes padesátiprocentní zastoupení jangových bílkovin. Nutričně jsme sice vyvážení, tekutá forma nás ale tlačí k dominantnímu jinu. Toto bych u sportovce považoval za vcelku důležitou a pozitivní informaci, protože jinové potraviny tohoto typu jsou velmi dobře stravitelné ve srovnání s jejich jangovými protějšky – po zátěži bychom po ničem jiném ani toužit neměli.

6. Absence laktózy a lepku rozšiřuje spektrum potenciálních spokojených konzumentů.

7. Glykemický index je velmi nízký. Pro upřesnění – bude nízký v případech, kdy koktejl budeme konzumovat formou sippingu (pomalého popíjení).

8. Acidobazickou rovnováhu trochu rozladíme směrem ke kyselejším hodnotám – obsah koncentrovaných cukrů a bílkovin s minimem vlákniny se ani jinak chovat nemůže.

9. Kromě sportovců mohou o konzumaci této směsi uvažovat například i těhotné a kojící ženy, které mají tendence doplňovat bílkoviny proteinovými koncentráty (což se v praxi poměrně často děje). Mimochodem dětem není dnešní recept zapovězen, protože jeho (nejen) nutriční parametry nehrají do karet jen dospělým.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

4 minuty

Přibližná cena

20 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.