Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Mrkvové placičky

Mrkvové placičky

Občas v životě obyčejného smrtelníka přijdou chvíle klidu a pohody, kdy si dá tu práci a investuje pár minut do výroby něčeho drobného na mls, čím si zpestří krátkou siestu například u odpolední kávy.

A protože se bavíme o chvílích klidu a pohody, uvolněná mysl by teoreticky mohla vyprodukovat touhu po skutečně zdravém dezertu. Přiznejme si otevřeně, že kombinace kávy a sladkých zákusků je sice tradiční, ale se zdravím má společnou pouze jeho likvidaci.

Jak na to

Ptáte se, jak získat zdravou dobrotu, aniž bychom ji museli shánět ve specializovaných obchodech bez možnosti mít její kvalitu stoprocentně pod kontrolou?

Odpovídám, že jednoduše. Potřebujeme jednu větší mrkev, trochu lněných semínek a máku, k ochucení lžíci medu a k ozdobení mandle a sušené brusinky.

Vlastnosti receptu

1. Ať už se bavíme o hlavním chodu, přesnídávce či dezertu, bývá zažitým zvykem začínat hodnocení nutričními parametry. Ty bych v dnešním případě okomentoval slovem „nekompromisní“ a to hned v několika ohledech. Nejprve zmíníme obsah vlákniny. Té je totiž tolik, že si jednoznačně zaslouží klíčovou pozornost. Přiznejme, že její desetiprocentní zastoupení v zákuscích nenajdeme vždy.

2. Tady si zdůrazněme, že při vychutnávání dnešní dobroty bychom měli ctít především střídmost. Myslete na to, že větší množství snědených placiček může nepřiměřeně ovlivnit střevní pochody, nejčastěji směrem k zácpě (len sice změkčuje stolici, ale platí obecně, že příliš mnoho vlákniny, na kterou střevo není zvyklé, způsobuje potíže s průchodem tráveniny).

3. Dále je potřeba upozornit na vyšší podíl tuků. Energeticky máme k dispozici „náročnou“ sladkost, i to je další důvod, proč se dnešního receptu nepřejídat (to ale samozřejmě platí o všech zákuscích). Tuky jsou naštěstí zastoupeny velkým podílem nenasycených mastných kyselin v čele s omega-3, nasycených je v tomto případě skutečné minimum.

4. Přestože máme na talíři veganský produkt, jehož objemovým základem je zelenina, navíc bez luštěnin a obilnin, je poměrně bohatý na kvalitní bílkoviny. Tohoto faktu si, prosím, važme, u zákusků je to jev nevídaný.

5. Protože receptu dominují tuky, energeticky máme jasně jinový pokrm. Jelikož jsme ale měli v úmyslu vyrobit sladkost pro chvíle klidu a pohody, nemáme si na co stěžovat, právě naopak – uvolňující a expandující tendence nám tady přímo hraje do pomyslných karet.

6. Termicky se pohybujeme kolem neutrálních hodnot. Mírně ohřívající mrkev je ovlivňována ochlazujícím mákem a lněnými semínky. Neutrální mandle u poloviny všech placiček poskytují jistotu a stabilitu v této oblasti.

7. Úroveň stravitelnosti je velmi dobrá. Specificko-dynamický účinek je nízký (pod 15 %), z důvodu vysokého obsahu vlákniny v kombinaci s dalšími makrosložkami, které ve výsledku dávají velmi nízký glykemický index, počítejte s dlouhým procesem trávení.

8. Zpátky ke složení. V receptu máme nemalý podíl lněných semínek a máku. O máku si můžeme myslet cokoli, faktem ale je, že je nejbohatším zdrojem vápníku vůbec. Ani len není žádným troškařem. Po krátkém pátrání nám chytré tabulky řeknou, že 100 gramů placiček, které s chutí za chvíli spořádáme, poskytne kolem 200 mg vápníku (tj. čtvrtinu doporučené denní dávky).

9. Pokud se rozhodneme páchat chuťové orgie a vychutnávat placičky s kávou, o které je chronicky známo, že podporuje vyplavování vápníku z těla, mluvíme o vcelku „vhodné“ kombinaci (účinky kyselinotvorné kávy se vždy vyplácí neutralizovat zásaditými složkami, kam vápník suverénně patří).

10. Len jako bohatý zdroj kyseliny alfa-linolenové (omega-3) je potřeba vychvalovat až do nebes. Obzvlášť v dnešní době, kdy trpíme mediálně propagovanou potřebou neustále navyšovat přísun omega-3 tuků.

11. Složení receptu mi říká, že si dnes pochutnají nejenom dospělí, ale i děti. Pokud budou chtít sportovci využít všech výhod tohoto receptu, měli by se zaměřit na konzumaci před vytrvalostním tréninkem s nízkou tepovou frekvencí.

12. Ve finále ještě jednou zdůrazním, abychom to s množstvím snědených placiček nepřeháněli především z důvodu vyššího obsahu vlákniny, na který je ne každý zvyklý.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

12 minut

Přibližná cena

25 Kč / 100 g

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.