Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Mrkvová polévka s mátou

Mrkvová polévka s mátou

Dnešním receptem uděláme radost nejen vitariánům, ale i všem fajnšmekrům, kteří neustále hledají nové inspirace, jak vydráždit chuťové buňky k nepříčetnosti a upevnit při tom vlastní zdraví.

Nejprve myslet

Prakticky každá raw polévka je v oblasti výroby velmi jednoduchá. Pokud ale toužíme získat pokrm odpovídající klíčovým požadavkům našeho těla a nechceme jenom vzít směs náhodně vybraných či dostupných surovin, ze kterých vzejde „nesystematický“ výsledek, je potřeba trochu uvažovat. Polévka, kterou si dnes připravíme, obsahuje sice širší spektrum surovin, přítomnost každé z nich má ale svoje opodstatnění.

Vlastnosti receptu

1. Kaloricky není polévka žádná „bomba“, obsah živin už ale můžeme komentovat podstatně plnohodnotněji. Zastoupení bílkovin (dominantně pocházející z mrkve) je zanedbatelné, pozornost přitahují sacharidy v jednodušší formě, ale zato s nízkým glykemickým indexem (mixování sice hodnoty GI zvyšuje, s tím bych si ale dnes těžkou hlavu nedělal).

2. Množstvím vystupují i tuky pocházející z lněného oleje (tedy dostatek omega-3), zralých oliv (omega-9) a strouhaného kokosu (nasycené). Na první pohled dokonalá skladba s minimem omega-6 a regulovaným množstvím vybraných nasycených.

3. Začněme nejprve komentářem k omega-3 formám, které jsou problematické především u lnu. Důvodem je fakt, že obsah o-3 ve lnu (a následně i olejích) kolísá mezi třemi až šedesáti procenty, což se odvíjí od druhu lnu a způsobu jeho pěstování. Tragédií tady je, že jako běžný spotřebitel bohužel nemám prakticky žádnou šanci se ke konkrétním informacím a volbě skutečně kvalitního výrobku vůbec dobrat, takže na celkový výsledek můžu pouze usuzovat.

4. Dalším otazníkem může být obsah nasycených tuků v kokosu, o kterých jsme jako populace přesvědčováni, že škodí našemu zdraví. I tady ale situaci obhájíme – kokos obsahuje kyselinu laurovou, která slouží jako základní surovinu pro syntézu o-3 v těle (to nezní špatně, co?) a kyselinu myristovou, která ovlivňuje metabolismus DHA (jedna z nejdůležitějších omega kyselin vůbec). Proto není potřeba se těchto forem nasycených tuků nikterak obávat.

5. Musím pochválit vyšší obsah vlákniny, který je dán přítomností mrkve. Silně ovlivňuje výslednou hodnotu glykemického indexu směrem k nižším hodnotám.

6. Teď bychom se správně měli ptát na důvody, za jakým účelem byly zvoleny jednotlivé ingredience. Letecky – máta pro svoje silně aromatické a osvěžující účinky. Česnek, zázvor a skořici kvůli silně ohřívající termice (polévku sice konzumujeme studenou, ale nejen u raw receptury podpořené zimním obdobím budeme většinově toužit po důkladném prohřátí zkřehlého těla). Rozmarýn má výrazné antioxidační účinky, koriandrem podpoříme trávení, sójová omáčka dodá chuť, sodík a fermentační baktérie. Lněný olej, olivy a kokos jsou zdrojem zajímavých poměrů mastných kyselin, které navíc poslouží k lepšímu vstřebávání některých antioxidantů rozpustných v tucích. A mrkev? Ta je základem, tedy nosičem celého receptu, poskytuje vlákninu, navyšuje antioxidační kapacitu a dodává specificky nasládlou chuť polévce. Nic tedy není náhodné, každá ingredience má svůj význam.

7. Termicky jsme díky použité směsi koření dosáhli ohřívajícího účinku, pro zimní měsíce velmi důležitá charakteristika.

8. Protože máme k dispozici raw polévku, tedy mixovanou, energeticky směřujeme k výrazně jinovým účinkům. Tyto sice trochu mírníme ohřívajícím kořením, celkový výsledek ale neovlivní.

9. Úroveň stravitelnosti je vynikající, s tím souvisí i množství vydané energie na trávení (specificko-dynamický účinek), které je velmi nízké.

10. Konzumace mrkvové polévky v tomto složení jednoznačně a nekompromisně posune acidobazické chování organismu k zásadotvorným hodnotám. I tady bych hlasitě jásal.

11. Bylo by smutné nevyzdvihnout silný antioxidační přínos polévky.

12. Protože jsem chtěl naservírovat čistokrevný raw recept (pro někoho v této podobě šílenost, pro jiné pouze trocha snažení navíc), dal jsem si tu práci a sehnal i raw fermentované sušené černé olivy. Ano, čtete správně, i na našem (potravinářsky deformovaném) trhu je možné koupit tento „extrém“.

Sice stojí pěkný balík peněz, ale když už raw, tak se vším všudy (ve skutečnosti byl hlavní důvod strach z lynčování všech vitariánů, kteří by odhalili podvod v podobě použití konzervovaných černých oliv běžně dostupných na trhu, u kterých se používá aditivum glukonát železnatý, který kromě funkce stabilizátoru slouží i jako zvýrazňovač černé barvy oliv :-).

13. Faktem je, že chuť polévky je specifická a je potřeba si na ni zvyknout (zkušenosti z praxe ukazují, že nejvíce „prská“ běžná populace, která o vitariánství nikdy ani neslyšela, natož tak měla tu čest si „naživo“ podat ruce s jakýmkoli raw receptem.

14. U konzumace této polévky bych byl obezřetný u dětí pod 3 roky z důvodu vyššího zastoupení koření, jinak z nutričního hlediska tady nenajdeme žádný problém.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

40 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.