Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Mladý kokos

Mladý kokos

Dnešní recept bude tak trochu výjimkou. Nebudeme vařit, pouze využijeme potenciál, který nabízí příroda společně s distribučními schopnostmi některých společností, kde jedinou naší snahou bude vychutnat plný potenciál této superzdravé dobroty.

Nejprve ale stručné představení. Kokosy jako exotická plodina jsou poměrně dobře známé i v našich podmínkách. Jedná se o plody palmy Kokosovníku ořechoplodého, které jsou sklízeny v různých stupních zralosti. Tzv. mladé kokosy (mají zelenou barvu) jsou určeny ke spotřebě po 5-8 měsících zrání. Pokud jsou plody ponechány na palmě déle, většinou 12 a více měsíců, označují se běžně jako „starý“ či „zralý“ kokos. I přesto, že se jedná o produkt jedné rostliny, proces zrání naprosto zásadním způsobem mění charakteristiku plodu, od čehož se odvíjí i jeho použití a nutriční charakteristiky.

Mladý kokos obsahuje uvnitř plodu čirou nasládlou tekutinu se silně osvěžujícími účinky, která je určena k přímé spotřebě. Tedy otevřeme kokos a doslova vypijeme. Kromě tekutiny navíc najdeme uvnitř plodu i jemnou bílou dužninu, kterou je škoda nevyužít pro různé recepty vitariánského charakteru.

Starý neboli zralý kokos se odlišuje především tím, že uvnitř obsahuje tvrdou dužninu s naprosto odlišnými nutričními vlastnostmi.

Vlastnosti receptu

1. Hodnotit nutričně mladý kokos je jednoduché. Je potřeba hned od začátku ale rozlišovat, zda konzumujeme vodu, nebo dužninu. Voda je zdrojem menšího množství sacharidů. Poskytuje tedy zdroj energie, i když nijak výrazně mnoho. Z toho důvodu je možné ji používat jako součást běžného pitného režimu, což domorodci také dělají. V našich končinách se budeme setkávat především s konzumací šťávy jako iontového nápoje, nebo jako součást (ne)alkoholických koktejlů.

2. Šťáva je chronicky známa a propagována jako bohatý zdroj různých minerálů v organických vazbách. Do popředí vystupuje především draslík, čímž se dostáváme z hlediska možných prospěšných dopadů na naše zdraví k podpoře srdečně cévního systému. Potenciál pochopitelně využijí i sportovci. V tomto směru tak dostáváme k dispozici velmi kvalitní isotonický iontový nápoj, a to ve všech směrech – obsahu energie ze strany zastoupených sacharidů, dostatku širokého spektra minerálních látek, chuti

3. Obsah selenu ve vodě není zrovna malý. Tuto informaci by měla ocenit především naše populace, která trpí jeho nemalým deficitem.

4. Z dalších prvků je potřeba zmínit železo. Jeho organická vazba předurčuje vysokou míru biologické využitelnosti. Tato informace se bude hodit například sportovcům, kteří vyžadují vyšší příjem dobře využitelné formy tohoto prvku, obecně ženám či jedincům trpícím syndromem studených končetin.

5. Pokud vezmeme na paškál dužninu, bude nutriční hodnocení vypadat úplně jinak. Je totiž zdrojem menšího množství bílkovin a především vysokého poměru tuků. Z tohoto důvodu pak roste energetický potenciál dužniny při její konzumaci, ale i výraznější (lahodnější) chuť. Na stranu druhou – obsah tohoto „pudingu“ je poměrně nízký, takže zahnáno do extrému, o žádnou kalorickou bombu je skutečně nejedná.

6. Termicky je šťáva i dužnina osvěžujícího charakteru. Tedy naprosto vynikající charakteristika pro teplé dny plné sluníčka.

7. Z pohledu acidobazicity máme k dispozici v případě šťávy mírně zásadotvornou tekutinu, u dužniny směřujeme k mírně kyselinotvorným hodnotám.

8. Glykemický
index obou složek je velmi nízký.

9. Energeticky jsou obě složky mladého kokosu jin, v případě „pudingu“ podstatně více.

10. Velkou radost z mladého kokosu budou mít především sportovci, kteří mohou využít plný potenciál této exotiky jako naprosto plnohodnotný isotonický iontový nápoj.

11. Nezapomeňte mladé kokosy skladovat v lednici. Mají relativně krátkou expiraci, samozřejmě bez jakýchkoli aditiv, je rozumné je nenechat zkazit.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

1 minuta

Přibližná cena

80 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.