Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Matcha smoothie

Matcha smoothie

Jedno ze základních pravidel stravování říká, že bychom měli preferovat suroviny pocházející především z našich zeměpisných šířek. Platí to obecně, tedy i pro situace přípravy různých druhů smoothie.

Náš dnešní recept se bude tohoto pravidla držet přesně napůl. V podstatě je vyváženým mixem ovoce typického pro naše geografické podmínky, jehož charakteristiky elegantně upravíme kombinací japonského zeleného čaje a koření.

Vlastnosti receptu

1. Pokud použijeme pro výrobu smoothie pouze ovoce, bude jeho složení v oblasti zastoupených makrosložek (logicky) stereotypní. Našemu dnešnímu receptu tak suverénně dominují sacharidy jednoduchéhorázu, jejichž hodnota glykemického indexu se bude pohybovat na nízkýchúrovních.

2. Dále se vyplatí pochválit přítomnost vlákniny. V tomto případě budou převažovat rozpustnédruhy nad jejich nerozpustnýmipříbuznými. Celkové množství není sice nijak vysoké, tady bych si ale nestěžoval, protože odpovídá použitým surovinám. Předem tedy nemá smysl očekávat žádné zázraky.

3. Obsah tukůje nulový, bílkovinyzastoupeny snad jen z formální povinnosti, nemá vůbec význam nad nimi ztrácet řeč.

4. Zcela určitě zdůrazněme existenci antioxidantůpocházejících nejen z ovoce, ale i ze zeleného čaje. Velmi často citované jsou katechiny, konkrétně látka oblíbená především v doplňcích stravy, označovaná krkolomným názvem epigallokatechingallát. Tady bych se nebál nahlas prohlásit, že v souvislosti s diskutovanými antioxidačními látkami má dnešní smoothie protirakovinné účinky.

5. Poslední zastoupenou surovinou je koření kardamom, které má z pohledu tzv. „ alternativních směrů“ harmonizující účinkyna většinu systém v těle.

6. Termicky bude koktejl kráčet osvěžujícímsměrem s přídechem ochlazujícího čaje. Ale pozor – výše zmiňovaný kardamom a jeho harmonizující účinky mají tendenci jakékoli extrémy v tomto směru omezovat. I tato informace se bude hodit nemalému počtu lidí.

7. Způsob a směr uvažování v oblasti acidobazických tendencí bude velmi připomínat předcházející bod. Ovoce je kyselinotvorné, koření se bude snažit tuto tendenci omezit. Výsledek ale pořád bude kyselinotvorný, byť jen mírně.

8. Já bych si dnešní smoothie vychutnal v rámci svačinové siesty. Navíc s vědomím, že stimulační látky v čele s kofeinem pocházející ze zeleného čaje nastartují nervovou soustavu k lepšímm pracovním výkonům na úrovni tělai mysli.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

24 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.