Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Marokánky s medem

Marokánky s medem

Sladkost! To je ta chuť, po které mnoho z nás dennodenně touží. Podmanivá, zlepšující náladu, podněcující produkci endorfinu, tedy hormonu štěstí.

Tento pocit „šťastné“ sladké chuti je ale často bohužel podmíněn i přítomností cukru, a ten může být při vysokém množství příčinou nemilých nadbytečných kilogramů a nežádoucích faldíků.

A nejen to – takzvaný bílý jed (jak se rafinovanému cukru s oblibou říká) a jeho nadměrná konzumace vede k mnoha závažným onemocněním, a to jak fyzickým, tak duševním.

My na tato úskalí ale v dnešním receptu šibalsky vyzrajeme...

Vlastnosti receptu

1. Člověku alespoň trochu znalému složení potravin musí být na první pohled naprosto jasné, že marokánky z pozice zastoupení surovin budeme už předem považovat za zdravý a racionální pokrm, současně ale i energeticky náročný z důvodu vyššího poměru tuků pocházejících ze zastoupených ořechů. V přepočtu na jeden kousek (1 marokánka) je jasně viditelné, že tuky hrají nemalou roli.

2. Bráno systematicky – nejvíce jsou zastoupeny sacharidy, které jsou převážně komplexní, tedy s nízkým glykemický indexem. Většina zbytku přísluší také nízkoglykemické fruktóze v ovoci. Pohybujeme se tedy v oblasti tabulkově nízkých hodnot.

3. Poměrně milé je i zastoupení vlákniny – její množství je stejné jako bílkovin, v absolutních číslech doslova ukázková hodnota, ve které převažují rozpustné formy nad nerozpustnými.

4. O tucích už byla řeč. Jsou rostlinného původu. Převažují nenasycené formy, z tohoto úhlu pohledu tak mluvíme o zdravé záležitosti. Je samozřejmě potřeba brát v potaz jejich celkové množství, které je zdrojem poměrně velkého balíku energie. Z tohoto důvodu je rozumné, aby ke konzumaci marokánků přistupovali opatrně především jedinci, kteří v praxi bojují s nadváhou.

5. Vnímáno z termického úhlu pohledu, jsou marokánky mírně ohřívající. Informace, která se bude líbit většině z nás v aktuálně probíhajícím ročním období.

6. Z pozice energetické rovnováhy v receptu převažují tendence jin.

7. Z acidobazického hlediska se budou marokánky chovat mírně kyselinotvorně. Tato tendence nebude nijak výrazná, nemalou měrou vše vyrovnávají bazické minerálypocházející z ořechů.

8. Dnešní Mikulášský mls je poměrně dobře stravitelný. Pozor by si měli dávat především žlučníkáři z důvodu vysokého množství tuků. Dále by měli marokánkům a jejich neřízené konzumaci věnovat pozornost i jedinci redukující tělesnou nadváhu.

9. Radost z receptu budou mít i bezlepkáři.

10. Zastoupení surovin umožní vychutnat dobrotu i dětem od jednoho roku.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

40 minut

Přibližná cena

2 Kč / 1 marokánka

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.