Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Mandlový humus

Mandlový humus

Humus je slovo, které má v češtině vcelku jasný význam. Konkrétně označuje směs odumřelých částí živočichů a rostlin v půdě - tedy nic, co by lahodilo oku rozmazleného gurmána.

Gastronomie ovšem rozumí pod tímto pojmem trochu něco jiného. Pokud jej napíšeme pod správným označením – tedy humous (v originále pak hoummus) – oko gurmána zajiskří a uvidí tradiční arabskou pomazánku z cizrny.

Na ni se ale na tomto místě zaměříme jindy, dnes si pochutnáme na „mutantovi“, jehož základ položí superzdravé mandle.

Vlastnosti receptu

1. Mandlovému humusu z pochopitelných důvodů dominují tuky. Od nich se odvíjí i množství celkové energie, která není zrovna nejnižší. To je pro některé racionálně uvažující jedince impulsem k tomu nenaložit si celou porci, ale nechat něco málo i přátelům slintajícím u našeho talíře.

2. Tuky jsou převážně nenasycené, v menším zastoupení nám jejich konzumace v žádném případě tedy nemusí vadit.

3. Zastoupení bílkovin není nijak tragické, celkové jejich množství v kombinaci s jejich rostlinným původem nám dává záruku snadné stravitelnosti a kvalitativně se blížící plnohodnotnosti.

4. Energeticky je dnešní svačina typicky jinová.

5. Z pohledu acidobazicity se pohybujeme kolem neutrálních hodnot. Důvodem je chytře zastoupené spektrum syrové zeleniny.

6. Termicky je recept mírně ochlazující – odpovědnost nesou tuky a zelenina. S blížícím se létem je to informace, kterou budeme umět využít ve svůj prospěch.

7. Dnešní specialitu bych použil buď jako odlehčenou formu snídaně, po které bych „páchal“ především aerobně zaměřenou aktivitu. Další možností je svačina, v tomto případě také předtréninková nebo dopolední.

8. Co bych nedělal, tak je volba receptu na večeři. Tuky a jejich energie mi před spaním nedávají příliš velký smysl, je zbytečné „krmit“ zásobní tuky na těle.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

35 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.