Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Mandlovo-mrkvové mléko

Mandlovo-mrkvové mléko

Ne každý na základě doporučení nebo tipu vymění kravské mléko za rostlinné alternativy. Když trochu odbočím a zamyslím se nad zvoleným výrazem alternativa, tak se mi vůbec nelíbí, protože v překladu znamená „druhou možnost“.

Trocha filozofie

Můj úhel pohledu mi říká, že když je něco až druhé, tak to první bude mít z pozice ega zřejmě větší váhu. V případě měrné hmotnosti připusťme, že kravské mléko vede, ostatní charakteristiky nemají samozřejmě šanci.

Zpátky k původní myšlence – ne každý nadšenec do zdravého životního stylu bude ochoten se bez boje vzdát kravského mléka. Jedním z argumentů při jeho výměně například za sněhobíle čisté mandlové bývá jeho chuť. Mám dobrou zprávu, která spočívá v možnosti je ochutit tak, aby výsledek byl skutečně chuťově atraktivní a navíc celkový nutriční potenciál byl posunut o kousíček dále směrem, který nám aktuálně vyhovuje.

Vlastnosti receptu

1. Pro výrobu šťávy používejme nejlépe bio mrkev. U kořenové zeleniny obecně platí, že je nejvíce náchylná na vyšší koncentrace dusičnanů, bio kvalita je schopna v převážné většině případů toto pravidlo zvrátit.

2. Pokud je problém se zdrojem bio mrkve ať už z důvodu její dostupnosti nebo ceny samotné, a současně máme obavy právě z obsahu nežádoucích dusíkatých látek, u kterých je známa jejich vazba na vznik zhoubných nádorů žaludku, přidejme do receptu trochu vitamínu C, který negativní dopady metabolismu dusíkatých sloučenin zvrátí.

Extrémista přisype trochu syntetické kyseliny askorbové, já používám šťávu ze zralého citronu nebo limetky (kdo nevěří, ať tam běží – konkrétně na školení „Výživa při zhoubných onemocněních“, kde se této problematice věnujeme). Holt příroda je příroda…

3. Mrkvovou šťávu používejme nejlépe čerstvě lisovanou. Chápu, je pracné ji vylisovat v odšťavňovači, který musíme pak pracně čistit. Kupované varianty jsou ale vždy tepelně upravené a neobsahují aktivní enzymy.

4. Z výše popsaných důvodů je proto vhodné mléko míchat se šťávou ihned po jejím vylisování, tvorba skladovacích zásob není šťastná.

5. Mléko skladujeme v chladu, vždy uzavřené. Proces oxidace je v případě přítomnosti vzdušného kyslíku vždy zaručen, u tohoto mléka na to mysleme obzvlášť - je škoda přijít o silně atraktivní živiny právě z důvodu nevhodného skladování.

6. Pokud sáhneme po bio mrkvi, je toto mléko vhodné i jako součást prvních příkrmů. Rodiče i batolata, radujte se...

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

Dle doby louhování 2-3 hodiny

Přibližná cena

7 Kč / 500 ml

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.