Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Mandlové hrudky

Mandlové hrudky

Žaludek mlsného labužníka má schopnost velmi často volat po sladkostech, o kterých by byl racionálně uvažující mozek rád přesvědčen, že jsou i zdravé. Dobrý zpráva je, že tyto možnosti jsou nádherně dostupné – vyžadují pouze vlastní vůli zvednout zadek a jít si je s minimální časovou i finanční investicí vyrobit.

Neustále na tomto místě zdůrazňujeme, že milujeme výzvy, proto si dnešní dobrotu zpestříme zajímavou úpravou, kterou ocení každý nadšenec do zdravého životního stylu.

Vlastnosti receptu

1. Složení dnešní dobroty je vcelku jednoduché, proto i nutriční potenciál je vcelku transparentní. Celkové množství energie není zrovna nejnižší, s tím je ale potřeba předem počítat a navíc nechtít sníst hned všechno. Takže jakékoli výtky tímto směrem jsou v podstatě bezpředmětné.

2. Receptu jasně dominují sacharidy komplexního rázu. Protože jsme nic tepelně neupravovali, ale chytře nechali zfermentovat, máme díky tomu na talíři silně nízkoglykemický výsledek.

3. V souvislosti se zmíněnou fermentací a diskutovanými sacharidy je potřeba vzít jedním dechem i vlákninu zastoupenou v nemalém množství. Tady je nutné zdůraznit, že proces kvašení výrazně změnil strukturu vlákniny , která se díky tomu stala podstatně příznivější pro náš trávicí trakt.

4. Tuků není zrovna málo, pochází ale z mandlí, převažují tedy nenasycené.

5. Celková úroveň stravitelnosti dnešního dezertu je více než dobrá. Hlavní odpovědnost nese především proces fermentace, který kromě změny struktur vlákniny dodal střevům i prospěšné probiotické kultury.

6. Energeticky celý recept kráčí jin směrem. Protože ale základem složení jsou obilné vločky s vcelkku harmonocky zastoupenými poměry jin a jang, až tak daleko naštěstí tímto směrem „neulítáme“.

7. Acidobazická charakteristika dezertu se bude pohybovat v mírně zásadotvorných oblastech – alkalické minerály z mandlí a fermentační pochody se postarají o to, aby okyselující charakter jednoduchých cukrů nepřevážil.

8. Termicky je recept na hranici mírně osvěžujících až ochlazujících vlastností.

9. Hledáte-li zdravou sladkost například ke kávě, dnešní dezert se nabízí v plné svoji kráse. Je samozřejmě věčná škoda likvidovat většinu vychvalovaných vlastností právě kávou – pokud ji budete schopni nahradit bylinkovým nebo zeleným čajem, budiž vám chvála.

10. Nebál bych se hrudky nabídnout i dětem od jednoho roku věku. Fermentace upravila stravitelnost na úroveň, kdy bychom se neměli obávat žádných nežádoucích trávicích reakcí.

11. Obsah lepku znemožní recept vychutnávat celiakům, mnohé další skupiny populace ale mají dveře otevřené, zmíním například neustále se rozrůstající skupinu diabetiků

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

5 minut (bez fermentace)

Přibližná cena

20 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.