Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Malinový puding plný bílkovin

Malinový puding plný bílkovin

Pryč je doba, kdy většina populace znala puding jen jako dezert plný škrobů a jednoduchých cukrů, se zoufalým nedostatkem bílkovin a nezbytnou přítomností laktózy. To nejlepší, co můžeme udělat pro navození spokojenosti na úrovni mlsného jazyka a racionality toužící po nutriční rovnováze, je z běžně dostupných surovin vyrobit vlastní puding. Důležité je předem vědět, že se nejedná o nic náročného – obzvlášť dnešní dobrotu zvládne doma v kuchyni připravit i malé dítě.

Vlastnosti receptu

1. Při prvním nutričním pohledu na sladký výtvor upoutá u vysokosacharidového pudingu zastoupení bílkovin. Pragmaticky uvažujícího člověka zaujmou jednoduchá fakta – jsou kvalitní a je jich dostatek.

2. Obsah tuků je ve srovnání s ostatními makrosložkami skutečně minimální. Navíc zastupují nadprůměrné množství omega-3 forem, konkrétně kyselinu alfa-linolenovou. Jinými slovy opět řešíme kvalitu, na kterou se mohou nést jen slova chvály.

3. Nemálo strávníků bude překvapeno nadprůměrným podílem vlákniny s dostatkem rozpustných forem. Tato informace dělá z dezertu atraktivní pokrm pro zachování i podporu kvality střevních pochodů.

4. Obsah energie není nijak závratný. Nebudu se proto ostýchat označit dnešní puding jako dietní, respektive vhodný pro vysokosacharidové redukční diety.

5. Bylo by nezdvořilé nezmínit relativně vysoký podíl antioxidantů. Jejich přítomnost dělá z dezertu nutričně velmi atraktivní potravinu.

6. Hodnota glykemického indexu se i přes provokativně sladkou chuť bude pohybovat v nízkých relacích. Pokud dodržíme při vychutnávání naší lahůdky i pravidlo střídmosti, bude to samé platit i pro parametry glykemické nálože.

7. Z důvodu vyššího zastoupení vlákniny nebude puding ideálním pokrmem pro děti do jednoho roku, určitá opatrnost se vyplatí i pro jedince postižené záněty střevního traktu.

8. Velkou výhodou je absence lepku i laktózy.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

3 minuty (bez chlazení)

Přibližná cena

37 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.