Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Makové mléko

Makové mléko

Rostlinná mléka jsme na tomto místě prezentovali už několikrát. Každá alternativa byla něčím zajímavá a pyšnila se spektrem netradičních předností (ve srovnání s živočišnou variantou). Žádná z nich ale neposkytne to, co nabízí mléko vyrobené z máku.

Mák - česká komodita

Mák je v našich gastronomických končinách považován za „okrajovou“ potravinu. Na rozdíl například od Číňanů, kteří už dlouhá staletí využívají veškerých jeho výhod i nevýhod (v pevném, tekutém i kouřovém stavu), se spokojujeme většinou s recepty typu nudle s mákem, popřípadě nám ve slovníku uvíznul pojem makový závin. Zajímavé přitom je, že celoevropsky patříme mezi významné pěstitele této rostliny.

Na co si dát pozor

Zkusme proto výhody této zemědělské plodiny využít plnohodnotněji, než je u nás tradicí, dnes se podíváme „na zoubek“ výrobě makového mléka. Ale pozor na správnou definici – naučíme se vyrábět mléko ze zralého máku, je potřeba si jej neplést s bílým mlékem z nezralých makovic, které je bohatým zdrojem opia a s naším (nejen dnešním) cílem nemá nic společného.

Vlastnosti receptu

1. S ohledem na jednoduché a nekomplikované složení receptu nebude na první pohled nikterak obtížné vyhodnotit všechny jeho výhody. Nečekejte ale žádnou „rychlovku“, protože ono je skutečně co vyhodnocovat. V celém objemu mléka (které ale zřejmě nevypijeme naráz) najdeme množství bílkovin odpovídající běžnému průměru ostatních druhů mlék. To samé platí o tucích, v tomto směru bychom dnešní produkt mohli označit jako plnotučné mléko, které v sobě skrývá nemalé množství energie.

2. Jedinou výjimkou jsou sacharidy, kterých je relativně málo. Důvodem je fakt, že v máku samotném se nachází velmi vysoké zastoupení vlákniny (patří do skupiny nestravitelných sacharidů), kterou ale po rozmixování mléka odfiltrujeme.

3. Z výše popsaných skutečností vyplývá, že máme mléko s velmi nízkým glykemickým indexem, což ocení prakticky každý v čele s diabetiky.

4. Dodejme ještě, že absence lepku a laktózy je dalším silným pozitivem.

5. Slibovaným esem v rukávu jsou v mléce minerální látky. Jako první a současně zřejmě nejdůležitější uveďme vápník. Mák je vůbec nejbohatším zdrojem vápníku, v celém objemu dnes vyrobeného mléka jej najdeme kolem 1400 mg (blíží se téměř dvojnásobku doporučeného denního množství). Jeho biologická využitelnost je naprosto fenomenální, účinky zvýšených dávek tohoto prvku po konzumaci makového mléka musí pocítit prakticky každý.

6. Dalším prvkem v zajímavém množství je protihráč a současně spolupracovník vápníku – hořčík. Zastoupení je podstatně nižší než u kalcia, orientačních 400 mg je ale na úrovni doporučené denní dávky, takže určitě tuto hodnotu nezatracujme.

7. Protože je vápník minerálem přímo ovlivňujícím mineralizaci kostí (tedy i stav osteoporózy), musíme zákonitě u tohoto tématu zdůraznit obsah dalšího prvku klíčového pro výživu kostí – fosforu. Jeho množství se pohybuje na úrovni 950 mg, což je v rozmezí oficiálně doporučovaných denních dávek. Uvažte, že poměr vápníku a fosforu v kostech se pohybuje kolem 2:1. Další důvod, proč dnešní mléko vychvalovat až do nebes. Navíc je fosfor součástí procesu tvorby energie (je základem molekuly ATP jako jednotky energie produkované v buňkách), tuto vlastnost využijí nejen sportovci a energeticky přetěžovaní jedinci.

8. Je-li řeč o minerálech a jejich vlivu na naši kostru, musím zmínit zajímavý postřeh z praxe. Všiml jsem si, že konzumace (nejen) tohoto rostlinného druhu mléka v případech zlomenin naprosto neskutečným způsobem urychluje jejich regeneraci. Výrazně se tak krátí doba rekonvalescence, v průměru až o 30%.

9. Ještě chvíli zůstaňme u minerálních látek. U máku musíme zmínit i obsah draslíku (kolem 850 mg), který rozhodujícím způsobem ovlivňuje činnost srdce a cév.

10. Termicky se mléko chová osvěžujícím způsobem. V této čisté podobě se skvěle hodí do teplého prostředí. V zimních měsících si můžeme pomoci například tím, že do mléka rozmixujeme sušené ovoce se skořicí, které „překlopí“ výsledek do ohřívajících parametrů.

11. Dále bychom měli začít jásat u acidobazické charakteristiky. Naprostá převaha zásadotvorných minerálů dělá z našeho mléka silně zásadotvornou tekutinu. Takže pokud potřebujeme začít vytvářet tzv. „odkyselující“ jídelníček, bude smutné, když jeho součástí nebude právě makové mléko. Podobný zásadotvorný efekt mají snad pouze švestky umeboši a produkty z nich. Mák je ale podstatně levnější a v našich končinách i lépe dostupný a navíc přirozeně se vyskytující…

12. Další faktor, na který (mj. jako sportovec) musím upozornit, je vliv makového mléka na nervový systém, konkrétně na jeho autonomní část. Vysoký obsah vápníku bude stimulovat sympatický nervový systém, což posune tělo ke katabolickým pochodům a tedy současně zvýšené mobilizaci energetických zásob. Převedeno do srozumitelného jazyka to znamená, že vápník podpoří aktivitu svalů (zvýšením svalového napětí) i činnost mozku – oba systémy by sportovci měli používat naplno, pokud chtějí něčeho ve svém snažení dosáhnout. Mléko je potřeba pít ale pouze před zátěží. Naopak po tréninku je vhodné zařadit potraviny s vyšším obsahem hořčíku, které uvolňují svalový tonus a podporují aktivitu parasympatického režimu.

13. Zodpovědní rodiče by měli u tohoto mléka zbystřit pozornost. Bohatý zdroj velmi dobře využitelného vápníku je faktor, který s ohledem na vývoj nejen kosterního aparátu hraje v životě dítěte zásadní roli. Zapomeňte proto na kravské mléko a začněte používat jeho rostlinné alternativy, nemůžete prohloupit. Navíc se nemusíte tahat s těžkým nákupem, což ocení nejedna maminka...

14. Alkaloidy obsažené v máku mají z pochopitelných důvodů vliv na nervovou soustavu. Při vyšších množstvích až takové, že se výsledek může projevovat euforií a určitou změnou vnímání reality. Sice ne v tak velké míře jako například u alkoholu, ale je dobré myslet na to, že jakákoli forma předávkování (byť sebekvalitněji se tvářící potravinou) nemusí znamenat výhru. Je proto dobré nepít toto mléko po litrech, na zbytečně vysoké dávky dávejme pozor i u dětí (1-2 dcl denně jsou naprosto bezpečné a dostačující).

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

10 minut (bez odležení)

Přibližná cena

15 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.