Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Maková quinoa

Maková quinoa

Svět miluje recepty, které jsou v něčem netradiční. V chuti, obsahu nebo kombinaci ingrediencí či samotném způsobu přípravy.

Kombinace exotické quinoi s mákem, okořeněná spektrem dalších ingrediencí, dá výsledek, který pohladí jazyk, potěší žaludek a rozveselí mysl. Výhodou je rychlá a především jednoduchá příprava, kterou zvládne úplně každý.

Stačí jen vyhrnout rukávy a nasadit úsměv, se kterým to vždy jde lépe.

Vlastnosti receptu

1. Maková quinoa je typicky vysokosacharidová. Převažují komplexní sacharidy, které doplňuje spektrum jednoduchých forem z ovoce a medu.

2. Vlákniny je dostatek. Pokud budeme uvažovat o dnešním receptu jako o hlavním chodu, budeme je hodnotit jako dostačující. Jestliže si na makové quinoi pochutnáme na svačinu, můžeme je označit jako mírně nadprůměrné.

3. Obsah bílkovin je chvályhodně dostačující. Alespoň pro průměrného dospělého člověka, navíc hodnoceno ve vztahu k tomu, že máme na talíři sladkou variantu pokrmu. Jsou rostlinného původu, naprostá většina z nich pochází z quinoi. Jsou tedy velmi dobře stravitelné.

4. Tuky jsou zastoupeny v menšině vůči bílkovinám. Většina pochází z máku a quinoi, převažují tedy nenasycené formy. Toto je super parametr, který zkvalitníme ještě uvědoměním si, že obsah tuků je v absolutním měřítku poměrně nízký. Nejsou tedy zdrojem zbytečné energie navíc.

5. Použitý mák dodá ukázkové množství vápníku. S tímto parametrem tak můžeme cíleně pracovat ve svůj prospěch.

6. Obsah energie je tak akorát. Na svačinu mírně vyšší, pro hlavní chod nijak převyšující standard.

7. Glykemický index pokrmu se bude pohybovat v nízkých hodnotách. U sladkých jídel je tato vlastnost k nezaplacení.

8. Stravitelnost celého receptu je možné zhodnotit jednoznačně a jednoslovně – vynikající.

9. Termicky ovlivní pokrm tělo strávníka mírně ohřívajícím způsobem.

10. Sladké recepty jsou prakticky vždy dominantně tendenčně uvolňující (jin), což platí i v dnešním případě.

11. Výsledná acidobazická orientace půjde mírně kyselinotvorným směrem.

12. Sportovci budou recept milovat jako poslední jídlo před zátěží (s ohledem na množství a obsah energie s dostatečným časovým předstihem), případně jako první potréninkové jídlo (vhodnější je ale před zátěží především kvůli vápníku).

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

25Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.