Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Lilkový dip

Lilkový dip

Toužíte-li po dietní chuťovce, která se mimo jiné pyšní skvělou stravitelností, přijde dnešní recept jednoznačně vhod. Navíc nám z nutričního hlediska ukáže, jak snadné je „kouzlit“ s běžně dostupnými surovinami tak, aby výsledek byl (nejen) tabulkově harmonický.

Vlastnosti receptu

1. V dnešní době to zřejmě nikoho už nepřekvapí, ale přesto začnu informací, že i ryze rostlinný recept je schopen poskytnout vyváženou kombinaci všech důležitých makroživin. Na talíř se nám podařilo dostat vysokosacharidovou dobrotu s velmi nízkým glykemickým indexem, která je plná dobře stravitelných bílkovin.

2. Stravitelnost receptu se pohybuje na středně náročných úrovních.

3. Celkové množství vlákniny v celé porci je rekordní, jen tak se někde nevidí. Z praktického hlediska je zhruba o 50% vyšší, než je průměrný denní příjem vlákniny u průměrného občana naší země. Víc není co dodat.

4. Tuků je naopak minimum. Poměr mastných kyselin je ukázkový, s minimem nasycených a naprostou převahou omega-9.

5. Termicky se výsledek bude chovat ohřívajícím způsobem. Celkový rozsah tohoto efektu se bude odvíjet od čerstvosti a množství zvoleného koření a množství.

6. Acidobazická tendence půjde mírně zásadotvorným směrem, který můžeme ještě zvýraznit důkladným kousáním a žvýkáním.

7. Velmi živě si dokážu představit dnešní recept na snídani. Tyto neživočišné slané formy receptů s nízkým glykemickým indexem se přímo podbízejí k tomu, abychom je v klidu vychutnali a současně si nepřetížili ještě neprobuzený trávicí trakt.

8. U sportovců bych neváhal spořádat celou porci jako druhý chod po tréninku. Dostatek sacharidů i poměrně kvalitních bílkovin s minimem tuků jsou dobrou zárukou toho, že metabolismus bude kráčet správným směrem. Před zátěží bych byl ale opatrný, protože větší poměr vlákniny nemusí dělat dobrotu ve střevech, což je u sportovních aktivit pochopitelný argument.

9. Z důvodu obsahu koření je rozumné nepodsouvat recept malým dětem, demokraticky bych zůstal u hranice dvou až tří let.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

40 minut

Přibližná cena

45 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.