Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Lehký zeleninový salát s uzeným lososem a rukolou

Lehký zeleninový salát s uzeným lososem a rukolou

Vánoční svátky se pro mnohé z nás staly synonymem opulentního hodování, enormního pojídání vánočního cukroví a neustálého popíjení alkoholu, ať už v podobě vaječného koňaku, svařáků, punčů či jiných ohnivých tekutin, kterými jsou provázena rodinná a společenská setkání. S drobnou nadsázkou se dá říci, že se doba vánoční změnila v hříšné období. Hřích v podobě obžerství se totiž páchá v téměř každé domácnosti. Je tedy načase odlehčit náš jídelníček od všech těch pokrmů naditých tuky a cukry a dát našemu organismu pořádnou dávku čerstvosti a „lehkosti“. A tu nám poskytne salát s uzeným lososem a rukolou.

Vlastnosti receptu

1. Hodnotit dnešní salát je příjemnou výzvou. Důvodem je fakt, že jeho nutriční potenciál je prakticky ukázkově učebnicový. Pravda, některé další charakteristiky se už nemusí tvářit tak harmonicky, vše je ale otázkou úhlu pohledu.

2. Takže nejprve bílkoviny. Ty jsou převážně živočišné, tedy plnohodnotné. Jejich rybí původ garantuje snadnou stravitelnost, což v kombinaci se zeleninou je nemalá výhoda. Zbytek proteinů z kváskového pečiva nejsou také kvalitativně k zahození – proces kvašení jim přidal v hodnocení pár bodů navíc. Množství bílkovin je naprosto dostačující pro dospělého jedince, v tomto případě bych nijak do receptu nezasahoval.

3. Množství tuků se drží docela „při zemi“. Nechci tím tvrdit, že máme na talíři typický nízkoenergetický dietní recept, na stranu druhou čísla jasně říkají, že se o žádný extrém nejedná. Tuky jsou živočišného původu, s velmi bohatým poměrem omega-3 forem. Tedy hovoříme v tomto směru o zdravém zdroji.

4. V receptu převažují sacharidy. Z celkového pohledu tak konzumujeme vysokosacharidový pokrm, jehož hodnota GI je velmi nízká. S tímto souvisí i velmi štědré množství vlákniny. Kdyby takto vypadal každý recept, můžeme skákat radostí. Kdybychom toužili po absolutní dokonalosti, mohli bychom namítnout, že by část zeleniny mohla být tepelně upravená. Zlepšili bychom tak její stravitelnost a přidali jang tendence.

5. Termicky se recept bude chovat jako mírně ochlazující. Použili jsme sice salátové koření, to ale nebude mít schopnost zvrátit tuto charakteristiku.

6. Energeticky je salát vyváženou kombinací jin a jang surovin, které stojí na platformě celozrnného kváskového pečiva s neutrální energetickou charakteristikou. V tomto směru se mi toto moc líbí. Jenom škoda, že nejím maso…

7. Po konzumaci receptu se ve zdravém organismu nastartují mírně zásadotvorné reakce. Acidobazické tendence jsou tedy v naprostém pořádku.

8. Jak už zaznělo, množství energie není nikterak vysoké. Kdybych měl tendenci držet redukční dietu, ani trochu bych se nebál dnešní salát důkladně si vychutnat.

9. Pokud bych se chtěl držet trendových doporučení dnešní doby, musel bych tvrdit, že ze salátu budou mít velkou radost především jedinci s problémy srdečně-cévního rázu včetně typických kardiaků. Dostatečné zastoupení antioxidantů včetně omega-3 tuků mají prokazatelně pozitivní vliv na chování krevních tuků včetně cholesterolu,a stav cév.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

49 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.