Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

„Lehký“ bramborový salát s olivami a rozmarýnem

„Lehký“ bramborový salát s olivami a rozmarýnem

Pod pojmem bramborový salát si mnozí z nás představí bramborovou hroudu s kyselými okurkami, majonézou, hráškem a dalšími ingrediencemi, které do „poctivého“ salátu patří. My se dnes ale vydáme úplně jinou cestou, avšak neméně poctivou. Připravíme si lehký bramborový salát s čerstvými bylinkami a olivami. Ten si můžeme s klidným svědomím dopřát i u štědrovečerní tabule, aniž bychom do sebe naládovali enormní množství tuku a prázdných kalorií, které jistě při rozbalování dárků jen tak nespálíme.

Vlastnosti receptu

1. Odlehčená varianta bramborového salátu si zaslouží detailní hodnocení stejně jako je tomu u jakýchkoli jiných receptů. Dnešní případ nebude žádný „hlavolam“. Protože se jedná o přílohu, která je součástí hlavních chodů, bude rozumné přistupovat k výsledkům více demokraticky.

2. Základem salátu jsou sacharidy komplexního původu. Hodnota glykemického indexu těchto tepelně upravených škrobů se pohybuje ve středních úrovních. Jsou dobře stravitelné, obtížně budu hledat důvod, kvůli kterému bych se jim chtěl vyhnout.

3. Zastoupení bílkovin je poměrně nízké, u brambor se s tím ale počítá. Pochvalme alespoň jejich kvalitu, která u brambor vůbec není špatná. Protože se jedná o přílohu, u které je zvykem přítomnost koncentrovaného zdroje bílkovin (masa, ryb, vajec, luštěnin…), nemá význam si stěžovat, v našem případě jsou prostě pouze doplňkovou složkou.

4. Tuky jsou zastoupeny ve větším množství, než je tomu u bílkovin. Z nutričního hlediska se to někomu nemusí líbit, na stranu druhou – jsou převážně nenasycené, navíc u suchých brambor slouží jako zvýrazňovač chuti. Tak proč si nedopřát, když navíc jsme schopni u zdroje bílkovin mít zastoupení tuků pod kontrolou. V takovém případě se pak nemusíme obávat o zbytečně vysoký přísun energie

5. Velmi příjemná je přítomnost vlákniny, která dodává salátu punc nutriční vyváženosti a plnohodnotnosti.

6. Termicky by byl salát mírně ochlazující, kdyby nebylo použitého pepře, který pokrm posune na ohřívající stranu. Pepř samozřejmě použít nemusíme, je potřeba ale uvažovat v širším kontextu - bramborový salát bude součástí hlavního chodu, kde ostatní jeho složky vždy budou mít možnost zasáhnout do popisovaných charakteristik.

7. Energeticky jsme připravili pokrm s jin charakteristikou (ve srovnání s obilovinami). Ani v tomto případě nemá význam hodnotit, zda je to dobře či špatně – o všem rozhodne pokrm jako celek.

8. Z acidobazického hlediska je výsledek na talíři mírně zásadotvorrný. Jakmile k němu přidáme hlavní zdroj bílkovin, začne se tato charakteristika pomalu přesouvat k okyselujícím reakcím. Ty ale máme možnost potlačit zařazením zeleninového salátu. Nebojme se tedy uvažovat v tomto širším kontextu, v praxi se to silně vyplácí.

9. V závěru hodnocení ještě musím pochválit použití rozmarýnu. Tato bylina s bohatým zastoupením antioxidačních látek by měla být povinnou součástí běžně používaných surovin na našem talíři. Velká škoda, že není…

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

120 minut

Přibližná cena

14 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.