Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Květáková polévka

Květáková polévka

Květák je v našich podmínkách poměrně běžnou plodinou a kromě jeho smažených variant v trojobalu, které si na tomto místě prezentovat určitě nechceme, bývá velmi častou součástí české kuchyně především v podobě polévky.

Kromě její výroby se samozřejmě podíváme i na to, čím je tak výjimečná a kdo všechno si na ní může bezpečně pochutnat.

Vlastnosti receptu

1. Polévka je vcelku logicky chudá na většinu živin. Řečeno jinak – není nijak extrémně nacpaná živinami, i když určité zajímavosti samozřejmě najdeme. V jedné porci je poměrně rozumné poměrové zastoupení všech makroživin, je možné tak tvrdit, že na talíři máme nutričně harmonický pokrm.

2. Polévka je dietní se vším všudy, přítomný balík energie nemůže nikomu uškodit. Právě naopak, nebál bych se ji zařadit jako nedílnou součást stravování při redukčních dietách.

3. Předchozí tvrzení podpoříme i tím, že se shodneme na nízkém glykemickém indexu. Další velká výhoda…

4. Energeticky je pokrm na jin straně (vůči standardu v podobě obilovin), součástí polévky je ale i nemalý podíl jang tendencí v podobě delší tepelné přípravy, obsahu soli nebo lahůdkového droždí.

5. Termicky se pohybujeme kolem neutrálních hodnot. V zimních měsících bych bez skrupulí použil dodatečně kombinaci kari koření a pepře.

6. Acidobazicita bude v oblastech zásadotvorných parametrů, má ale tendenci směřovat mírně okyselujícím směrem. Je to dáno především faktem, že květák je poměrně bohatým zdrojem purinů, ze kterých v těle vzniká kyselina močová.

7. Na stranu druhou je květák nemalým zdrojem důležitého draslíku, což je informace, která nám pomůže dnešní recept nezatracovat.

8. Ještě na skok zpátky k problematice purinů. Když už si dopřejeme jako součást hlavního chodu květákovou polévku, bude rozumné, abychom se vyhnuli v další porci jakýmkoli vyšším zdrojům purinů, je zbytečné takto zatěžovat organismus.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

35 minut

Přibližná cena

7 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.