Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Kuřecí kousky s kešu

Kuřecí kousky s kešu

Vysokoproteinové pokrmy jsou v módě hned z několika důvodů. Vedou samozřejmě snahy o podporu redukce hmotnosti, kde vynecháním přílohy totálním způsobem změníme nutriční charakteristiku jídla (poměry makroživin) a s ním i chování celého metabolismu. Faktem je, že jejich příprava bývá často časově nenáročná, což je i případ naší dnešní „rychlovky“ určené masožroutům.

Příprava

Nejdříve se ujmeme rajčat, která v rychlosti nakrájíme, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Pak se chopíme kuřecího masa v bio kvalitě, které omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Ty následně osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, kurkumou a saturejkou. Potom už maso šoupneme na rozpálenou pánev s troškou olivového a zprudka jej orestujeme.

Jakmile jsou kuřecí kousky téměř hotové, přidáme k nim kešu ořechy a celou směs ještě zhruba minutku opékáme. Poté už zlatavé kousky přesuneme na talíř, kde je promícháme s rukolovými lístky a obložíme nakrájenou paprikou.

Pikantní kuřecí kousky s kešu ořechy servírujeme spolu s rajčatovým salátkem a přáním dobré chuti.

Vlastnosti receptu

1. Z receptu budou mít radost především zastánci a propagátoři paleodiet. Pomineme-li kvalitu používaných surovin (což skupinka ortodoxních paleo-nadšenců samozřejmě nikdy neopomíjí), zjistíme, že máme na talíři typický nízkosacharodový a současně vysokoproteinový pokrm. Většina bílkovin je živočišného původu, jejich stravitelnost je tak ve srovnání s rostlinnými mírně náročnější.

2. Množství tuků je výrazně menší než bílkovin, což je velmi důležitá informace především pro redukční diety.

3. Sacharidů je skutečné minimum, s čímž souvisí i poměrně nízké zastoupení vlákniny. To je v nemálo ohledech docela škoda, určitě bych se v reálném životě snažil o navýšení, nejlépe skrze vyšší podíl zeleniny.

4. Od kombinace zeleniny s kořením očekávejme zajímavé zastoupení antioxidantů. U pokrmů s převažujícím podílem bílkovin se za taková fakta platí zlatem.

5. Celkové množství energie v celé porci je poměrně nízké. To je ale dáno absencí přílohy, je potřeba s tím preventivně počítat a nedivit se, že při pravidelné konzumaci této skupiny receptů jde tělesná hmotnost ve většině případů směrem dolů.

6. Glykemický index pokrmu je velmi nízký, o této hodnotě snad nemá ani smysl vůbec diskutovat.

7. Termicky je recept díky dynamické tepelné úpravě a použitému koření mírně ohřívající.

8. Z acidobazického hlediska jsme připravili typicky kyselinotvorný pokrm. Tady si nemá smysl dělat těžkou hlavu, konstruktivně se můžeme snažit o navýšení příjmu zeleniny, která má přirozenou tendenci posouvat tyto extrémy opačným směrem.

9. Pokud po takovém receptu zatouží sportovec, zcela určitě se budu přimlouvat za to, aby jej nejedl krátce před tréninkem. Z hlediska náročné stravitelnosti se bude jednat o zátěž pro každého bez výjimky.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

10 minut

Přibližná cena

32 Kč /celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.