Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Kuře s rýží

Kuře s rýží

Pokud budete dnešní recept považovat za provokaci, vězte, že tomu tak v žádném případě není. I přesto (nebo právě proto), že jsme ve škole zdravého vaření, tímto vycházím vstříc žádostem o seriózní hodnocení tradičně zavedeného pokrmu v našich končinách, o kterém je drtivá většina strávníků přesvědčena, že je zdravý, dietní a dobře stravitelný.

Rozhodl jsem se, že nebudu „dráždit kobru bosou nohou“ hned na začátku, všechny informační „špeky“ týkající se hodnocení dnešního zázraku najdete v členské sekci. Podívejme se nejprve na způsob přípravy.

Výběr surovin

Potřebovat budeme kuřátko, bílou rýži a zavařenou červenou řepu, k ochucení pak klasickou sůl, grilovací koření a česnek.

Vlastnosti receptu

1. Při snaze demokraticky hodnotit tento běžně rozšířený pokrm mějme otevřenou mysl a dívejme se na situaci reálnýma očima. V prvé řadě si nedělejme iluzi, že bychom jakýmkoli tvrzením na tomto místě jako mávnutím kouzelného proutku změnili realitu a většina požíračů přehormonovaného kuřecího masa tak změní svoje stravovací zvyklosti.

Už sám velikán ruské literatury L. N. Tolstoj kdysi prohlásil:

„Člověk raději zhyne, než aby změnil svoje návyky“

a já se s ním tady naprosto ztotožňuji. My samozřejmě nechceme nechat nikoho zahynout, naservírujeme proto jednotlivé charakteristiky postupně:

2. Nejprve se zaměřme na zdroj surovin. Kuře je na současném trhu PROBLÉM. To proto, že je rychloobrátkovým zbožím, na které se zaměřují mlsné jazyky většiny populace. Výrobci se proto statečně ohání a produkce velkochovů občas „ulítne“ směrem k používání některých hormonálních látek a velmi často i antibiotik. Pokud se zuby nehty držíte toho, co říká legislativa tvrdící, že to není možné, nezbývá mi, než popřát hodně štěstí do života a trpělivě čekat, až se probudíte, protřete oči a odložíte růžové brýle, skrze které se na svět kouká tak hezky…

3. Pokud bych chtěl tento recept posunout směrem k vyšší kvalitě, budu mluvit o bio kuřecím, kde ale narazíme na problém podstatně vyšší ceny a složité dostupnosti.

4. Druhou polovinou celého problému je bílá rýže, kterou trh používá nejraději a tedy i nejčastěji. Důvodem je její (deformovaná) chuť a rychlost přípravy. Její extrémně vysoký glykemický index a minimum (z původně obsažených) živin dávají dohromady něco, co ani ze srandy nemůžeme označit za vhodnou potravinu, alespoň ne v dnešní souvislosti.

5. Z energetického pohledu mi východní filozofie říkají, že maso (navíc osolené) má výrazně jangové účinky, přidáním koření se jej snažím posunout na druhou stranu extrému. Těmi samými účinky se chlubí i zbytková množství (teoreticky obsažených) antibiotik a hormonů.

Rozvařená bílá rýže je naopak dominantně jinová, v celkovém kontextu se tyto dva extrémní stavy na jednom talíři snaží rádoby zachránit tepelně upravený salát z červené řepy, který má ve srovnání s rýží lehce jangový efekt.

Výsledek? Typický produkt lidské nedokonalosti, který s námi energeticky „mlátí“ od mantinelu k mantinelu.

6. Termika této oblíbené pochoutky je díky obsahu koření a procesu pečení posunuta do ohřívajících sfér, v zimních obdobích umí proto příjemně zahřát v žaludku (slibuji, že se příště raději budeme věnovat receptům, které zahřejí i na srdci).

7. Dejme tomu, že kuřecí maso nazveme jako dobře stravitelným. Bílá rýže je v tomto směru jasný extrém, na talíři tedy obdivujeme relativně dobře a snadno stravitelný pokrm, který má tendenci být nazýván některými pseudospecialisty jako dietní (mají pravdu v tom smyslu, že neobsahuje nikterak závratné množství energie ve srovnání s jinými dobrotami české kuchyně).

8. Na stranu druhou není ale jeho specificko-dynamický účinek ve srovnání s jiným masitými dobrotami (vepřové, hovězí apod.) až tak závratný, takže pojem dietní je v oblastech srovnávání na této úrovni opravdu na místě.

9. Konzumace této tradiční receptury vyvolá v těle při procesu trávení poměrně rozsáhlé kyselinotvorné reakce. S ohledem na fakt, jak se v průměru stravuje běžná populace, řešíme aktuálně problematiku, která má silný praktický význam. Pro potenciální vyrovnání této disharmonie bychom museli snít pořádnou porci zásadotvorné zeleniny, ani v tomto případě bychom ale nemohli mluvit o dokonale vyvážené kombinaci.

10. Rve mi srdce, když vidím rodiče, jak cpou tuto "specialitu" do svých malých ratolestí už ve věku osmi či devíti měsíců. Rve mi srdce, když vidím, jak si sportovci pochutnávají a pak brečí nad zjištěným pozitivním dopingovým nálezem pocházejícím z externě přidávaných hormonů kuřatům…

Dál pokračovat nebudu, byl bych zbytečně jako urvanej ze řetězu...

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

70 minut

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.