Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Krůtí steak s mrkvovými chipsy

Krůtí steak s mrkvovými chipsy

Další v řadě paleoreceptů, o kterých můžeme směle tvrdit, že máme jejich kvalitu pod kontrolou, si připravíme právě dnes. Z pochopitelných důvodů se bude líbit především „masožravcům“, kteří tak budou mít další argument pro to spáchat dnes gurmánský zážitek.

Jeho příprava a v podstatě i složení jsou velmi jednoduché, zvládne je tak úplně každý, a navíc bez stresu. To už je hezká sbírka důvodů, proč se nebát a pustit se do práce.

Příprava

Nejdřív e se ujmeme mrkví, které oloupeme a nakrájíme je na tenké plátky. Ty pak položíme na papírovou utěrku, lehce je osolíme a necháme zhruba čtvrt hodinky „vypotit“.

Jakmile jsou mrkve „vypocené“, setřeme z nich kapičky vody a v misce je promícháme se lžičkou olivového oleje a troškou himalájské soli. Pak už oranžové plátky rozložíme na plech s pečícím papírem a přesuneme je do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180 stupňů. V té chipsy pečeme zhruba čtvrt hodinky.

Mezitím se pustíme do výroby zeleninového salátu. Papriku i okurku omyjeme, nakrájíme na malé kousky a promícháme se lžičkou balsamikového octa, špetkou soli a troškou pepře. Tímto jsme se salátem hotoví a můžeme se pustit do poslední části příprav dnešního masitého pokrmu.

Chopíme se tedy plátku krůtího masa, který očistíme, lehoulince osolíme, opepříme a zprudka ho z obou stran orestujeme na trošce olivového oleje. Než steak přesuneme z pánve na talíř, ještě jej posypeme grilovacím kořením a opět ho z obou stran pár sekund restujeme. A máme hotovo!

Nyní už můžeme servírovat šťavnatý krůtí steak, který doplníme křupavými mrkvovými chipsy a čerstvým paprikovo-okurkovým salátkem.

Dobrou chuť

Vlastnosti receptu

1. I přesto, že obsah sacharidů mírně převažuje nad bílkovinami, s klidným svědomím označme dnešní recept za typicky nízkosacharidový. Podporou pro toto tvrzení je absence přílohy, na kterou jsou zastánci paleostravování či jiných nízkosacharidových „úchylek“ tolik alergičtí. Přítomné sacharidy jsou sice jednoduchého původu, ale současně s výrazně nízkým glykemickým indexem. V tomto směru tedy vše v pořádku.

2. Obsah vlákniny je průměrný. Popravdě – u této formy receptu bych si dokázal představit i více, to bychom ale museli výrazně navýšit podíl zeleniny, nejlépe tepelně zpracované.

3. Bílkoviny jsou živočišné, v dostatečném zastoupení, kvalitativně z hlediska plnohodnotnosti aminokyselinového spektra na velmi dobré úrovni. Horší je už jejich stravitelnost.

4. Obsah tuků je co do množství v pořádku, v rámci jejich poměrů s bílkovinami taktéž. V mírně nadpoloviční většině jsou nenasycené formy. V průběhu přípravy je pouze potřeba dávat pozor na to, abychom je nepřepálili.

5. Obsah energie v celém receptu je vcelku průměrný. Toto je ale běžný parametr naprosté většiny nízkosacharidových receptů, u kterých nepřevažují tuky.

6. Úroveň stravitelnosti dnešního pokrmu je náročná. Důvodem je přítomnost masa, tento parametr tak nemáme šanci nijak výrazně ovlivnit.

7. Acidobazická tendence půjde kyselinotvorným směrem, ani v tomto případě tuto charakteristiku nijak výrazně nezvrátíme.

8. Termicky se výsledek bude chovat mírně ohřívajícím způsobem. Pro zimní období jako na zavolanou.

9. V receptu logicky převládají jang tendence. Z této pozice se vyplatí uvažovat, kdy je vhodné si na pokrmu pochutnat.

10. I přes spektrum určitých výhod bych dnešní recept nenabízel za každou cenu malým dětem a jedincům s jakýmikoli trávicími a zažívacími potížemi.

11. Z dnešního receptu budou mít velkou radost především lidé snažící se zredukovat nějaké to kilo. V těchto případech bych možná ještě mírně snížil podíl tuků, přece jenom se počítá každá kalorie.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

35 minut

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.