Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Křupavá cizrna

Křupavá cizrna

Blíží se období oslav, při kterém se stoly prohýbají různými pokrmy a pochutinami. Většinou není nouze ani o všelijaké smažené krekry, chipsy, křupky a další nezdravá lákadla. Při jejich pojídání sice jásají naše chuťové pohárky, které dostanou svou dávku uspokojující chuti, zbytek organismu nám však za tuto nálož tuků, soli a škrobů v žádném případě nepoděkuje. Jak udělat z tohoto nešvaru zdraví prospěšnou záležitost, při níž si i všichni mlsouni přijdou na své? Přípravou křupavé cizrny!

Cizrna neboli římský hrách ve své pečené podobě není u nás žádnou přelomovou novinkou. Mnozí už podlehli jejím atributům v podobě návykové chuti a křupavosti, které si dopřávají s vědomím, že právě uzobávaná dobrota dodá jejich tělu dostatek bílkovin, vlákniny a taky řadu vitamínů. Pusťme se tedy do přípravy pečených kuliček, po kterých se jen zapráší.

Vlastnosti receptu

1. Z pozice jednoduchosti receptu (přesněji jeho složení) je komentář k jeho nutričním výhodám také velmi jednoduchý. Pohled do tabulky nám musí zákonitě upevnit víru, že v oblasti vlastního zdraví jdeme správnou cestou. Tedy množství a poměry živin ulázkově odpovídají představám vyváženosti. Samozřejmě je potřeba brát v potaz pořekadlo, že "papír snese všechno", takže bude žádoucí se jednotlivým živinám a jejich charakteristikám podívat "na zoubek" trochu více zblízka.

2. Nejprve bílkoviny – je všeobecně známo, že jejich obsah v luštěninách je enormně vysoký. Konkrétně římský hrách, navíc naklíčený, má obrovskou výhodu v obsahu dobře stravitelných proteinů. Kdybychom chtěli dosáhnout pomyslné dokonalosti v oblasti plnohodnotnosti aminokyselin, bylo by potřeba je kombinovat s nějakou obilovinou. Dnes bych to ale zbytečně nekomplikoval už jenom proto, že na talíři máme chuťovku a ne hlavní chod.

3. Obsah tuků je v pořádku, byť se může některým snaživcům v oblasti redukčních diet zdát zbytečně vysoký. V těchto případech použijeme při přípravě menší množství oleje a bude po starosti. Zcela určitě můžeme vyzdvihnout obsah nenasycených forem v čele s kyselinou olejovou jako hrdého zástupce omega-9 tuků pocházejících z použitého olivového oleje.

4. Celému receptu dominují sacharidy . Jsou komplexní, tepelně upravené (tedy dobře stravitelné) a nízkoglykemické. Navíc je jich skutečně dostatek, takže v tomto směru není křupavé cizrně co vytknout.

5. Obsah vlákniny je ukázkový. Ne že bych na tomto místě doporučoval řídit se pouze a jenom tabulkami, které hlásají doporučovaný denní příjem vlákniny na úrovni hodnot pohybujících se kolem 30 – 35 g pro dospělého člověka, přesto celá porce křupavé cizrny dodá prakticky polovinu této DDD. Tento parametr je tedy splněn na jedničku. Opět zdůrazním fakt, že cizrna prošla nejprve procesem klíčení a následně tepelnou úpravou. Toto mj. znamená, že nerozpustné frakce vlákniny jsou poměrně snadno stravitelné. Další výhoda na naší straně.

6. Celkové množství energie je ukázkové pro běžnou vydatnou svačinu. Nějak se mi ani nechce předpokládat, že by bylo možné a běžné spořádat celou porci naráz. Proto pouze zdůrazním, že energeticky je vše v pořádku a recept bych z tohoto úhlu pohledu bez ostychu doporučil i pro redukční diety.

7. Termicky jsme manipulací s tepelnou úpravou a použitím směsi koření posunuli chuťovku k ohřívajícím směrům. Pokud to pro někoho bude příliš „ostré“, vyplatí se konzumaci cizrny zpestřit syrovou zeleninou, která tyto účinky zmírní. I v těchto specifických případech budeme stále mluvit o chuťovce, dokonce snad i více jazyku lahodící.

8. Energeticky se pohybujme v zajímavých sférách. V naklíčené cizrně převažují jintendence, které podpoříme kořením, tepelná úprava společně se solípřidají jang. Tedy dostatek protichůdných tendencí, které na energetické úrovni budou budit zdání harmonického celku.

9. Acidobazická reakce půjde do mírně okyselujícíchsměrů. Tato tendence ale nemusí být zákonitě jasně daná. Vše se bude odvíjet od možného stupně přepálenícizrny při sušení a současně obsahu bazických minerálů, které obecně v klíčených potravinách hrají významnou roli.

10. Z hlediska přípravy receptu bych vřele doporučil držet se návodu a snažit se investovat čas do procesu mírného naklíčen cizrny. Tímto naprosto zásadním způsobem změníme charakteristikucelého receptu a výsledek posuneme do nutričních oblastí, kam nemáme šanci jinými postupy vůbec ani nahlédnout.

11. Protože se jedná o chuťovku, je dobré se k ní i tímto způsobem při konzumaci chovat. Tedy nepřeplácnout jí zbytečně žaludek, ale vychutnávat s plnou grácií. Čím déle budeme kousat a žvýkat, tím více budeme mít pod kontrolou stabilitu krevního cukru (u luštěnin ale ne až tak důležitá věc). Podstatně důležitější v našem případě je, že tímto uspokojíme chuťové smysly, které rozhodujícím podílem kontrolují naše chování.

12. Obecně platí, že luštěniny jsou náročně stravitelnou skupinou potravin. Odpovědnost nese vyšší podíl vlákniny, bílkovina přítomnost antinutričních látek. Protože jsme ale cizrnu nechali namáčet, mírně naklíčita navíc ji tepelně upravili, jmenované faktory svým významem naštěstí ustoupily do pozadí významu. Proto bych se nebál dát vychutnat výsledek našeho snažení i dětem, v malém množství i od jednoho roku věku.

13. Nemalý výzam může mít křupavá cizrna u sportovců. Vysoké množství poměrně kvalitních a především dobře stravitelných bílkovinje velkou výhodou. V kombinaci s velmi nízkou hodnotou glykemického indexu je žádoucí nejíst tuto chuťovku kratší dobu před zátěží a ihned po tréninku. V obou případech bychom zatížili metabolismus nežádoucím způsobem a nepodpořili tak výkonnost ani samotnou pozátěžovou regeneraci.

14. Recept je ve svojí jednoduchosti bez lepku i laktózy. Tuto informaci ocení především ti, kteří se oběma složkám musí ze zdravotních důvodů vyhýbat.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

90 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

8 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.