Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Krevety s koriandrovou salsou

Krevety s koriandrovou salsou

Dnešní recept je výjimečný hned ve dvou směrech. Kromě pronikavě a exoticky lahodné chuti se pyšní ještě nízkosacharidovou charakteristikou. To znamená, že jeho potenciál využijí nejen jedinci, kteří zkouší vysokoproteinové diety, ale především vyjde vstříc představám zastánců paleostravování.

Jeho příprava naštěstí vůbec není náročná časově ani organizačně. Stačí si tedy vyhrnout rukávy a s nadšením se pustit do práce.

Vlastnosti receptu

1. Nutriční charakteristika dnešního receptu je skutečně nízkosacharidově ukázková. Už na první pohled převládají bílkoviny. Většina z nich je živočišného původu, jejich kvalita je tedy z pohledu plnohodnotnosti bílkovin ukázková.

2. Sacharidy pochází především ze zeleniny. Mají tedy nízký glykemický index a jsou poměrně dobře a rychle stravitelné.

3. Zastoupení vlákniny je standardní. Tedy ani hodně, ani málo, prostě tak akorát na jednu středně velkou porci.

4. Nezapomeňme ještě pochválit množství, poměr a kvalitu tuků. V prvním případě tak akorát, v druhém ideální poměr vůči bílkovinám, ve třetím pak vedle dostatečného množství nenasycených forem i zastoupení žádoucích nasycených.

5. Obsah energie v celé porci je relativně nízký. Je to dáno nejen nižším poměrem tuků, ale především velmi malým obsahem sacharidů. Pokud se toužíte zajistit podobnými recepty nezbytný příjem energie na úrovni pozitivní energetické bilance za celý den, bude potřeba trochu počítat…

6. Líbí se mi stravitelnost celého receptu, která vyplývá z použití krevet jako zástupce živočišných surovin, a tepelné úpravy ostatních ingrediencí.

7. Díky použitému koření se recept bude chovat mírně ohřívajícím způsobem.

8. Krevety jsou silně kyselinotvornou potravinou, celý recept tak z pozice acidobazicity bude směřovat k těmto tendencím.

9. Poměr jin a jang tendencí není až tak tragický. V tomto směru je jedinou vadou na kráse celého receptu absence celozrnných produktů.

10. Z důvodu sníženého obsahu sacharidů i tuků se na první pohled bude zdát, že jsou dnešní krevety ideální variantou pro večeře. Alespoň u těch, kteří touží po redukci hmotnosti. Trochu mi v tomto směru vadí kyselinotvorná tendence, na stranu druhou toto nemusí být u zdravého člověka vůbec žádná překážka.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

8 minut

Přibližná cena

38Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.