Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Krémová kapustová polévka

Krémová kapustová polévka

Krémové polévky mají úžasnou výhodu v tom, že jejich konzistence zaručí výrazně zvýšený chuťový vjem. Silná chuť podpořená smetanovou lahodností, která nemusí být podmíněna přítomností žádného mléčného výrobku, dokáže vybudit emoce, které by v případech konzumace jednotlivých surovin vůbec v naší mysli nevznikly.

Nebojme se tedy pojmů „kapusta“ či „krémový“, protože při troše snahy nás na talíři za několik málo minut bude čekat skutečně nevšední překvapení.

Vlastnosti receptu

1. Polévky jsou ve stravě doslova dvousečnou zbraní. Můžeme je připravit chuťově plnohodnotně, ale při hodnocení jejich nutriční výbavy můžeme zjistit, že jsme zůstali na úrovni neandertálského jídelníčku. To ale naštěstí není náš dnešní případ. Tradiční pohled do nutriční tabulky řekne, že se nám v těchto směrech podařilo vyrobit vyvážený pokrm.

2. Nejdůležitější živinou jsou bílkoviny, které jsou v každé jedné porci zastoupeny v poměrně krásném množství, jejich kvalita je v součtu víc než krásná.

3. Polévce dominují sacharidy, které mají v syrovém stavu nízký glykemický index. Protože jsou ale tepelně upravené a navíc rozmixované, jejich GI se posune na střední úroveň. Zcela určitě nevnímejme tuto informaci jako tragickou, právě naopak.

4. Tuky jsou zastoupeny v minimálním množství. Z tohoto pohledu můžeme dnešní polévku nazvat jako dietní a nebát se ji konzumovat i jako součást večeře. Odpovídá tomu i celkové množství energie v každé porci.

5. Termicky je pokrm mírně ohřívající.

6. Konzumace celé porce polévky nezasáhne do acidobazické rovnováhy nijak výrazně – nebudeme tak mluvit o žádném extrému, tendenčně se posuneme zásadotvorným směrem.

7. Polévka je slaného rázu, tedy s dostatečným zastoupením jang tendencí. Hodí se proto jako součást hlavního chodu, který by měl mít stejnou energetickou charakteristiku a tendenci. Řečeno česky – není šťastné v rámci jednoho hlavního chodu kombinovat slané a sladké pokrmy.

8. Děti od jednoho roku, diabetici, těhotné ženy, laktózově intolerantní, celiaci…potenciál šťastných strávníků je víc než široký.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

10 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.