Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Konopné mléko

Konopné mléko

Výrobky z konopí zažívají obrovský boom. Není se ani co divit – letmý pohled do nutričního potenciálu, který nabízejí, prozradí, že se konzument má jednoznačně na co těšit.

Je nutné si také přiznat, že jejich cena nepatří mezi nejnižší. Nadšenci do zdravého životního stylu, kteří mají zájem pochutnat si například na konopném mléce, mohou (kromě stále lepšící se možnosti pořídit komerčně produkovanou variantu) vyrobit silně lahodné mléko i v domácích podmínkách. A za předpokladu, že narazí na zdroj konopných semínek, za který nedají půl výplaty, získají i cenově silně atraktivní výsledek.

Výroba

Pro přípravu konopného mléka je potřeba pořídit už zmíněná konopná semínka. V podstatě máme dvě možnosti:

První je koupit loupaná. Ta se pyšní především nevýhodnou cenou, která se od neloupaných liší i v rozsahu násobku.

Druhou možností jsou neloupaná, což je s ohledem na obsah antinutričních látek ve slupce horší varianta.

Protože je konopné mléko charakteristické plnou a lahodnou chutí, která se silně blíží mléku kravskému (na nějž část populace trpí různými formami nesnášenlivostí a ta druhá zase závislostí), pro výrobu půl litru mléka silnější chuti použijeme 150 g semínek.

Ta nejprve namočíme na dvě hodiny do vody. Za běžných podmínek je většina snaživců rozmixuje v půl litru vody nebo pomele v mlýnku. V případě této varianty se vyplatí směs nechat odstát alespoň 30-60 minut a teprve poté scedit.

Nabízí se ale ještě jedna možnost, kdy semínka i s vodou prolisujeme na šnekovém odšťavňovači. Tento postup nás odmění podstatně plnější chutí, očekávejte proto i mnohem silnější zážitek…dobrou chuť.

Vlastnosti receptu

1. Při hodnocení se zaměřím na vychválení mléka, které „prošlo“ odšťavňovačem. Nemůžu si pomoci, ale jeho chuť je tak trochu někde jinde ve srovnání s běžně komerčně dostupnými variantami či mlékem z mletých nebo mixovaných semínek.

2. Protože jsou konopná semínka skutečnými extrémisty co do obsahu makro i mikro-živin, bude co chválit od začátku až do konce. Začněme tradičně bílkovinami. Konopná semínka jsou prakticky druhým nejbohatším zdrojem proteinů (ihned po sóji). V rámci soutěživosti si nezadají s jejich potenciální plnohodnotností, takže mluvíme nejen o bohatém, ale také o silně kvalitním zdroji bílkovin, které jsou poměrně dobře a snadno stravitelné.

3. Obsah bílkovin je mírně převyšován přítomnými tuky. O konopí je známo, že je velmi bohatým zdrojem tuků, navíc se pyšní naprostým minimem nasycených a extrémně vysokým zastoupením omega-3 tuků.

4. O konopném mléce je potřeba zdůraznit, že má nízký glykemický index. Ten ale není způsoben komplexními sacharidy, neb semínka téměř žádné cukry neobsahují, nýbrž kombinací bílkovin a tuků.

5. Termicky je mléko ukázkově ochlazující– nezapomínejte proto využívat jeho potenciál v horkých letních měsících, bude se hodit.

6. Energeticky je mléko (stejně jako všechna ostatní) s dominancí tendence jin.

7. Acidobazicky se mléko chová přibližně neutrálně. Přemíra tuků a vyšší poměry bílkovin by za normálních okolností směřovaly k okyselujícím reakcím, situaci do jisté míry zachraňuje přítomný vápník v nemalém zastoupení (hliník není přítomen, protože jako silně okyselující prvek s toxickými charakteristikami se odstěhoval do Humpolce :-).

8. Mléko je bez laktózy i bez lepku, pochutnají si na něm tedy i jedinci trpící neduhy, jako jsou obtížná stravitelnost či alergie na tyto složky stravy.

9. Navíc se nám podařilo vyrobit čistý raw recept, takže kromě vegetariánů a veganů mají pré i vitariáni.

10. Nemůžu si pomoci, ale charakteristiky mléka jsou tak úžasné, že bych je bez váhání nabídl i batolatům jako součást příkrmů. V takovém případě bude ale vhodné při jeho výrobě snížit množství použitých semínek minimálně o třetinu, čímž snížíme zbytečně vysoký poměr bílkovin.

11. Nejvíce námitek proti výrobě konopného mléka v domácích podmínkách je zaměřeno na cenu semínek. Přiznejme, že v našich končinách se stále cenová relace drží nehezky vysoko – mě se podařilo sehnat zásobu z polského trhu, na první pohled ničím kontaminovanou :-). Prozradím, že cena byla prakticky pětinová ve srovnání s českými.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

30-120 minut

Přibližná cena

4 Kč / 100 ml

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.