Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Kokosové pohlazení

Kokosové pohlazení

Dezerty vnímám jako problematickou skupinu potravin. Ne, že by mi nechutnaly, právě naopak – každý si občas rád zobne do sladkého nejen z důvodu navýšení hladiny krevního cukru.

Hlavním důvodem jejich diskutabilnosti je fakt, že je obtížně napasujeme do denního rozvrhu tak, aby byla dodržena všechna klíčová pravidla racionálního stravování. Tato racionalita mi říká, že jakákoli sladkost snědená po hlavním jídle je z hlediska procesu trávení jednoznačně špatně. Pokud mi k ujištění nestačí několik let stará a neustále se vyvíjející vlastní racionalita, stačí se kouknout do pravidel tisíce let staré ájurvédy, která mluví stejnou řečí.

Co naplat, tradice v našich končinách hovoří jasně a diktují dle zažitých a z pozice (opět omílané) racionality na hlavu postavených dogmat, že dezert se servíruje až po jídle.

Dejme tomu, že se na chvíli přestaneme dohadovat, kdy je nejvhodnější se do dezertu pustit, a zaměříme pozornost na recepturu samotnou. Na první pohled mají schopnost kokosové kuličky evokovat dojem extra kalorické bomby postavené na kombinaci cukru a tuku. V našem dnešním případě těmto představám utneme tipec a vyzkoušíme něco podstatně zdravějšího.

Vlastnosti receptu

1. Z nutričního hlediska máme na talíři sladkou dobrotu s velmi nízkým množstevním zastoupením prakticky všech živin. Pro nás velká výhoda, protože si v případě vychutnávání dezertu po jídle až tolik neublížíme.

2. Kaloricky jsme také na minimu, troufám si proto tvrdit, že se bavíme o skutečně zdravé a dietní sladkosti.

3. Dezert je typicky jinový. Od toho bychom měli odvíjet i volbu okamžiku a situace, kdy jej budeme chtít sníst tak, aby se tento gurmánský zážitek "rentoval" i po stránce energetické.

4. Glykemický index je poměrně nízký, další velká výhoda nejen směrem k diabetikům a snaživcům o redukci nadváhy.

5. I přesto, že se bavíme o dezertu, má zásadotvorné účinky, o kterých rozhodují především minerály obsažené v mandlích. To je natolik významná a hodnotná informace, že jsem měl povídání správně začít tady. Toto platí ale pouze v případech, kdy kuličky použiju jako dezert, ne hlavní chod a spořádám jich na desítky…

6. Termicky je dezert osvěžující, velká výhoda především pro teplejší období.

7. Díky složení se není potřeba obávat nabídnout sladkost i dětem od 1 roku věku. V těchto případech ale pozor na celou mandli uvnitř kuličky - sice jsme ji namočili ve vodě kvůli změkčení, i přesto je vhodné být obezřetní a neriskovat její vdechnutí.

8. U sportovců mě napadá dnešní dezert jako zajímavý "zákusek" před tréninkem. Obsah tuků je sice mírně vyšší, ale vytrvalcům to nijak vadit nebude.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

15 minut

Přibližná cena

8 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.