Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Kokosové krevety

Kokosové krevety

Milovníci vysokoproteinových pokrmů, paleodiet a ostatních podobných „šíleností“, jejichž průvodním projevem je redukce nadváhy, budou mít dnes hody. Na talíř si totiž naservírujeme nízkokalorickou specialitu z mořských plodů, která při bližším pohledu odhalí zajímavé charakteristiky.

Masožravci nechť si proto vyhrnou rukávy a pustí se do přípravy delikatesy, kterou nám jen tak kdejaká restaurace nenabídne.

Vlastnosti receptu

1. Jak už zaznělo v úvodu, brousili jsme si zuby na vysokoproteinový recept a toto přání se splněno. Množství bílkovin na jednu porci je adekvátní pro průměrného dospělého člověka. Jsou živočišného původu, tedy plnohodnotné, navíc velmi dobře stravitelné.

2. Sacharidy jsou vůči bílkovinám v deficitu, což bylo i účelem. V celkovém součtu jsou nízkoglykemické, což platí i o celém receptu.

3. Obsah vlákniny je sice nižší, dokázal bych si představit za normálních okolností i dvojnásobek, až tak velká tragédie to ale není. Stručně shrnuto – buďme za ni vděční.

4. Zastoupení tuků je extrémně minimální. To platí při srovnání s bílkovinami. Zabývat se tím, zda převažují nasycené či nenasycené, je v tomto případě naprosto zbytečné. Důležité pro strávníka je, že díky tomuto jejich množství máme k dispozici velmi nízkoenergetický pokrm.

5. Posledně zmiňovaná informace se bude líbit všem snaživcům o redukci nadváhy. A to jak v nízkosacharidových, tak i vysokosacharidových dietních režimech.

6. Stravitelnost celého pokrmu je velmi dobrá. U typicky masitého pokrmu toto často neslýcháme.

7. U acidobazické charakteristiky až tak vysokým pozitivismem hýřit nebudeme. Krevety jsou silně kyselinotvorné. Použitá zelenina a koření tento vliv sice zmírní, ale zásadním způsobem nezvrátí.

8. Termicky jsme připravili ohřívající pokrm. Trpíte-li zimomřivostí, recept se vám bude líbit.

9. Zajímavé je spektrum uvolňujících a zpevňujících tendencí. Krevety s himalájskou solí na straně jedné a zbytek surovin na straně druhé. Dva extrémy, kterým chybí harmoonický střed v podobě celých zrn obilovin. To už bychom ale posunuli ostatní charakteristiky do jiných oblastí...

10. Vysokosacharidově naladění jedinci nemusí mít žádné obavy z použití libovolně zvolené přílohy. Osobně bych šel cestou kváskového celozrnného pečiva.

11. Z důvodu silné kyselinotvornosti a ostrého koření bych se vyhýbal podávání krevet dětem minimálně do tří let a jedincům s poruchami funkce trávicího traktu.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

15 minut

Přibližná cena

37Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.