Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Kokosové frappé

Kokosové frappé

Frappé je nápoj, jehož popularita výrazně přesáhla hranice jeho původu a v dnešní době si na tomto silně osvěžujícím stimulantu pochutnává kdekdo.

Protože základem jeho složení je instantní káva, cukr a mléko, tedy suroviny mající k označení „zdravé“ na hony daleko, zkusíme si v naší škole připravit jeho zdravou alternativu. Ani omylem nejsem schopen odhadnout, jak by na tuto změnu reagovali hrdí Řekové. Trápit se tím ale určitě nebudu a raději zaměřím svoji pozornost na plnohodnotné vychutnání této lahůdky.

Vlastnosti receptu

1. Hodnotit frappé z pohledu nutričních hodnot má smysl snad pouze v oblasti obsahu cukrů. Klasická receptura pro výrobu tohoto kávového nápoje používá běžný řepný nebo třtinový, my jsme ale prozřetelně použili fenomenální novinku. Ta máá sice stejné množství energie jako jeho nezdravé protějšky, jeho obrovskou výhodou je ale velmi nízký glykemický index pohybující se v rozmezí 30 až 40 jednotek. A to už stojí za zmínku i hřích.

2. Pomineme-li tedy nutriční parametry včetně obsahu energie, který je poměrně nízký, bude naše hlavní pozornost upínána na kvalitu zvolených surovin. Je potřeba vyzvednout hodnotu náhražky kávy, která je prosta kofeinu. Jsou samozřejmě jedinci, kteří budou ohrnovat nos. Pokud ale zrovna nepotřebujete vystresovat systémy v těle tímto ne příliš efektivním alkaloidem, rozdíl v chuti ve směsi téměř nepoznáte.

3. Dalším velkým pozitivem je volba rostlinného mléka s jednoznačnými výhodami absence laktózy a mléčných bílkovin.

4. Nápoj jako celek vykazuje samozřejmě výraznou tendenci směrem k jin charakteristikám. Ve srovnání s klasickou recepturou ale v podstatně menším rozsahu.

5. I přes snahu použít ty nejlepší možné ingredience nedostaneme acidobazický potenciál do zásadotvorných hodnot. Normálně uvažující jedinec by se ani o to pokoušet neměl, protože bude vědět, že už samotný posun ve srovnání s řeckou klasikou je výhrou nejen na této frontě.

6. Zdaleka ne každého napadne nabídnout frappé dětem, což je logické. Naše dnešní varianta ale neobsahuje nic, čemu by se musely děti cca od 4-5 let za každou cenu vyhýbat. Nechci tím samozřejmě nabádat rodiče k tomu, aby vytvářely u svých ratolestí chuťové návyky ke kávovinám. Pouze naznačuji, že náš recept je možné považovat za skutečně zdravý.

7. Jedinou vadou na kráse, kterou neskryjeme a ani se o to nebudeme pokoušet, je náhražka kávy ve svojí podstatě. Na mysli mám její proces pražení, při kterém vznikají specifické látky, jenž si se zdravím příliš netykají.

8. S ohledem na použití nízkoglykemického cukru můžeme směle tvrdit, že si dnešní frappé mohou občas dopřát i jedinci v redukční dietě. Alespoň já osobně bych se toho nebál.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

3 minuty

Přibližná cena

14 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.