Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Kokosky

Kokosky

Součástí vánočního debužírování a opulentních hodů je také neustálé uzobávání cukroví a sladkostí. Mezi lineckým, vanilkovými rohlíčky či rumovými kuličkami se obvykle objevují i kokosky.

Jakpak by ne, když jsou tak úžasně sladké, křupavé a zároveň uvnitř krásně vláčné. Bez kokosek se zkrátka sváteční banket neobejde. My však letos budeme triumfovat a slavnostní tabuli zpestříme kokoskami ze všech kokosek nejkokosovatějšími.

Krom toho, že naše kokosky budou opravdu echt kokosové, mohou se pyšnit také bezchybnou chutí s nádechem karamelu a nízkým glykemickým indexem. Těchto odzbrojujících vlastností docílíme použitím kokosového cukru. Sypký hnědý prášek, jenž se získává ručním sběrem nektaru z květů kokosových palem, poskytne našemu tělu mimo jiné i důležité minerály a vitamíny. Honosí se také již zmíněným relativně nízkým glykemickým indexem, který je o celých 57 jednotek nižší, než je tomu u řepného cukru. Pusťme se tedy do přípravy tohoto kokosového triumfu.

Vlastnosti receptu

1. Vánoce jsou svátky klidu a míru. V tomto duchu uvažuje naprostá většina světa a v oblasti stravování má tendenci skládat zbraně v boji se zákeřnými vlastnostmi obyčejného bílého cukru používaného ve většině vánočního cukroví. Od toho se pak odvíjí výsledek především ve změně tvaru a hmotnosti těla. A od toho se zase odvíjí výsledek v oblasti přemrštěných novoročních předsevzetí týkající se formování postavy. V duchu těchto odvíjejících se vztahů můžeme pokračovat prakticky donekonečna, ale to není účel naší snahy relevantně zhodnotit kvalitu dnešního receptu.

2. Začali jsme cukrem, z toho důvodu dokončeme myšlenku a pochvalme se za to, že místo klasického rafinovaného cukru padla volba na výrazně nízkoglykemickou variantu. Navíc celkový objem sacharidů nezachází do žádného obludného extrému (převedeno na jednu kokosku). Zmíněné obludnosti dosáhneme pouze při stavu nekontrolované žravosti, která naprosto zásadním způsobem popírá naše preferované pravidlo střídmosti.

3. V souvislosti se sacharidy zmiňme a pochvalme obsah vlákniny, který v žádném případě není nízký.

4. Množství bílkovin v jedné kokosce je ve srovnání se sacharidy poloviční. Co do množství možná na první pohled menší hodnota, nahlíženo z úhlu poměrů mezi těmito živinami je ale naprosto ukázková. Navíc pochází z živočišného zdroje, který se už dlouhá desetiletí propaguje jako vzor plnohodnotnosti zastoupených aminokyselin.

5. Jediné, co v oblasti zastoupených makroživin tak trochu vybočuje z řady, jsou tuky. Těch je skutečně více, než hlásají normovaná pravidla a mohou být přímou hrozbou jak v nežádoucím ovlivnění metabolických pochodů (jejich zpomalením), tak i v přepočtu na energetický potenciál. Člověk neznalý problematiky tuků by navíc mohl namítnout, že většina z nich jsou nasyceného původu. Námi chytře zvolený zdroj ale dodal tykové formy, které naopak našemu zdraví prosívají.

6. Obsah energie v jedné kokosce je mírně vyšší, než by si jedinec toužící po redukci nadváhy mohl přát. Neznamená to ale, že bychom se kvůli tomu měli naší vánoční dobrotě vyhýbat – ve správnou denní dobu a vhodném množství si může bezpečného mlsání dopřát i takto zaměřená část populace.

7. Termicky jsou kokosky mírně ochlazující. Tato tendence není ale nijak výrazná, protože živočišné bílkoviny jsou protipólem k soli i tukům a výsledek tak zčásti drží pod kontrolou.

8. Energeticky kokosky kráčí směrem k jin tendencím. Ani v tomto případě ale není výsledek nikterak výrazný, protože součástí použitých surovin jsou bílkoviny i sůl s typickými jang vlastnostmi.

9. Celková úroveň stravitelnosti kokosek se pohybuje ve velmi dobrém pásmu. I tady platí, že při příliš vysokém počtu snědených kousků můžeme přetížit žlučník a z receptu tak vznikne náročně stravitelná výzva. Takže zpátky se vracíme k pravidlu střídmosti, které se vyplácí respektovat v každém věku i situaci.

10. Recept je bezlepkový i bezlaktózový. Trávicí trakt menšiny a racionalita většiny tak zajásají (respektive měli by).

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

1 Kč / 1 kokoska

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.