Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Klíčená cizrna

Klíčená cizrna

Klíčit luštěniny je silně chvályhodná věc. Pomineme-li fakt, že se tímto procesem výrazně mění nutriční charakteristiky, je jejich hlavní devízou snížení obsahu antinutričních látek a od toho se odvíjející dramatické zlepšení stravitelnosti.

Postup je jednoduchý. Stejně jako v případech klíčení ostatních potravin je i tady potřeba dodržovat jednoduchá pravidla. Pojďme se tedy na ně podívat s otevřenou myslí a chutí začít klíčit i v domácích podmínkách.

Vlastnosti receptu

1. Nutriční charakteristiky klíčené cizrny budou tabulkově korespondovat s původní surovinou. To znamená, že převládají komplexní sacharidy s velmi nízkým glykemickým indexem.

2. Obsah vlákniny je doslova extrémní. S tím se musíme smířit, protože se jedná o přirozenou vlastnost všech luštěnin. Je to současně i jeden z důvodů, proč se tato skupina potravin v našem trávicím traktu chová nevypočitatelně a způsobuje nepříjemnosti v podobě nadýmání a plynatosti. Proces klíčení ve spojitosti s působením vody sice obsah vlákniny nezmenší, změní ale její strukturu. Výsledkem bude mírně příznivější dopad na naše střeva.

3. U luštěnin jsme zvyklí, že obsahují silně nadprůměrné množství bílkovin. O jejich kvalitě můžeme samozřejmě diskutovat, dnes ale jakékoli starosti v tomto směru můžeme v klidu hodit za hlavu. Klíčení zajímavým způsobem mění charakteristiku proteinů. Mimo jiné jsou i snadněji stravitelné, což je další „výhra“ v dnešním receptu.

4. Měli bychom si zvyknout na fakt, že obsah tuků je ve většině luštěnin minimální. Jsou tady samozřejmě i výjimky, cizrna mezi ně ale nepatří. I v tom málu, co dnes v oblasti tuků máme, můžeme zdůraznit, že většina z tuků patří do skupiny nenasycených.

5. Ještě na skok ke stravitelnosti. Klíčením tento parametr skutečně výrazně zlepšíme. I tak bych ale o snadné stravitelnosti nemluvil – obsah bílkovin a vlákniny toto logicky znemožní.

6. Pokud bychom cizrnu pouze uvařili, chovala by se termicky neutrálně. Klíčením tento parametr mírně posuneme osvěžujícím směrem.

7. Acidobazická tendence půjde kyselinotvorným směrem.

8. Cizrna jako luštěnina je na škále energetických tendencí na straně jin. Klíčení tento faktor ještě více zvýrazní.

9. Pokud si položíme otázku, jak s klíčenou cizrnou nakládat, bude odpověď velmi jednoduchá: Kromě konzumace v syrovém stavu, kde základní devízou bude obsah enzymů, s ní pracujme úplně stejně, jako s neklíčenou. Tedy nejlépe jako součást hlavních chodů, kde ji použijeme jako hlavní zdroj bílkovin.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

3 dny

Přibližná cena

6 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.