Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Kedlubnová polévka

Kedlubnová polévka

Pokud máte v zásobě kedluben, se kterou si nevíte rady, nabídneme dnes řešení v podobě ne až tak tradiční polévky z této běžně dostupné zeleniny. Máte-li rádi výzvy, bezpochyby přijmete i takovou, kde budeme hledat „rozumné“ zdroje bílkovin, které se v polévkách nacházejí v dostatečném množství převážně díky přítomnosti masa nebo luštěnin.

Vlastnosti receptu

1. Všichni, kdo přijali naší výzvu v podobě snahy o doplnění bílkovin, zjistíte, že i bez živočišných zdrojů či běžně používaných luštěnin to prostě jde. Pravda – na celou porci polévky se nechlubíme nijak závratnou dávkou, o absenci ale také mluvit nebudeme. Navíc zdobíme polévku kváskovým pečivem, které v jedné porci obsah proteinu výrazně navýší. Dodejme ještě, že v samotné polévce většina z nich pochází z kedlubny a miso pasty, zbytek pak rýžové mouky a cibule. Jejich rostlinný původ zajistí velmi dobrou stravitelnost, navíc bych rád ještě ocenil přítomnost fermentovaného zástupce, za což jsou vždy body navíc.

2. Naopak obsah tuků je naprosto minimální. V této souvislosti je potřeba zdůraznit, že si na talíř nakládáme vskutku dietní dobrotu. Proto bych se nijak neomezoval a v redukční dietě si jako náhradu večeře dopřál právě dnešní specialitu. Naprostá většina z nich pochází z olivového oleje, poměry jednotlivých skupin mastných kyselin jsou tak docela dobře transparentní.

3. Jazyk mlsného, ale současně racionálně uvažujícího gurmána určitě ocení fakt, že obsah sacharidů v každé porci polévky dává charakter vysokosacharidového pokrmu.

4. Hodnotu glykemického indexu polévky má pod kontrolou přítomnost kváskového pečiva a především velmi vysoký poměr vlákniny. Ani tepelná úprava a proces mixování naštěstí neposunou výsledné hodnoty do středních zón.

5. Termicky bude mít polévka mírně ohřívající charakter. Osobně toto považuji za plus ve všech ročních obdobích s výjimkou horkých letních měsíců.

6. Z acidobazického pohledu půjdeme cestou mírně zásadotvorných reakcí v těle. Opět další významné plus, za které se určitě nebudeme stydět.

7. S ohledem na množství energie v jedné porci, kterou výrazně ovlivňuje zastoupené pečivo, si živě dokážu představit, že průměrnému jedinci budou „bohatě“ stačit 2 porce, kterými plnohodnotně nahradí jeden hlavní chod. Zajímavá myšlenka, kterou se nebojte uvést do praxe.

8. V polévce není nic, co by nemohly děti ve věku od jednoho roku.

9. Za velkou výhodu považujme fakt, že recept je bezlepkový a bezlaktózový.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

11 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.