Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Karobový dezert s banánem

Karobový dezert s banánem

Máme-li v plánu podlehnout naší touze po sladkém, čiňme tak s chutí i s rozumem.

A právě to dnes uděláme!

Připravíme si totiž lahodný krémový dezert s čerstvým ovocem , který našim mlsným jazýčkům poskytne delikátně sladkou chuť bez jediného gramu přidaného cukru. A díky bleskové přípravě si na této sladké a zdravé dobrotě budeme moci pochutnávat doslova za chviličku.

Takže pojďme na to…

Vlastnosti receptu

1. Dnešní dezert je skutečným požehnáním, a to hned v několika směrech. My nejprve začněme nutričním hodnocením, které je víc než ukázkové. První charakteristika, která tímto směrem bude definována, je vyváženost a harmonie v oblasti poměru makroživin– tedy sacharidů, vlákniny, bílkovin a tuků.

2. Zastoupené rostlinné bílkovinyjsou velmi dobře stravitelné, jejich množství považujme za příkladné.

3. Obsah tukůje velmi nízký. Převažují nenasycené formy, navíc mezi nimi najdeme velmi vysoké množství omega-3 forem. Nejen z této pozice bych ohodnotil dezert jako dietní, tedy vhodný pro redukční programy.

4. V receptu převažují sacharidy, které nají kouzelně sladkou chuť a současně stále nízký glykemický index(hraničící s hodnotami středního). Nad tímto parametrem zajásají především diabetici. I těm tedy popřejme dobrou chuť.

5. S předchozím konstatováním souvisí i množství vlákniny, které vůbec není nízké. Poměry rozpustných a nerozpustných forem jsou úžasné.

6. Díky použitému koření je dezert termicky mírně ohřívající. Pro zimní období nezbytná podmínka dotvářející harmonii celku.

7. Za předpokladu, že si dnešní sladkost vychutnáme pomalu a v klidu, bude mít i harmonizující(tedy nezatěžující) dopad na acidobazický systém v těle a z pozice obsahu vápníku povede lehce zásadotvorným směrem.

8. Z mého pohledu největší nebezpečí bude u dezertu pramenit z naší obtížně zvládatelné touhy nesnít více porcí, než je zdrávo. Silně provokativní chuť nás k tomu bude navádět, bude proto vhodné mobilizovat vlastní vůli k tomu, aby tyto emoce měla pod kontrolou.

9. Kombinaci surovin, které jsme použili, neobsahuje žádné stimulační látky. Nebál bych se nabídnout dezert i malým dětem (cca od jednoho roku). U mladších věkových skupin opatrně s celkovým množstvím z důvodu obsahu vlákniny– dvě tři lžičky budou ale v pořádku.

10. Zmiňme ještě výhodu dnešního receptu v podobě absence lepku a laktózy.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

12 minut

Přibližná cena

14 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.