Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Karkade

Karkade

Zima nás dokonale obklíčila. Teploty pod bodem mrazu, krajina pokrytá sněhem a chlad, který nás vybízí k pořádnému zahřátí organismu. Pojďme tedy prohřát naše tělo horkým šálkem sladkého ibiškového karkade, které je považováno za egyptský národní nápoj. Třeba při jeho popíjení ucítíte, jak na vaše tělo dopadá hřejivé teplo slunečních paprsků a promrzlá chodidla vám omývají vlnky Rudého moře teplého jako čaj… Třeba právě jako karkade!

Nápoj, který si dnes uvaříme z rudých květů ibišku, má silné specifické aroma a nakyslou chuť. V Arábii proto bývá doslazován cukrem, a to nemalým množstvím. My však „bílý jed“ samozřejmě nepoužijeme a sáhneme po sladkém klenotu přírody v podobě medu.

Vlastnosti receptu

1. Hodnocení hypotonickýcha isotonickýchnápojů bývá vždy jednoduché a rychlé. Z důvodu absence většiny běžně se vyskytujících živin není totiž ani pořádně co hodnotit. V oblasti makroživin můžeme maximálně okomentovat obsah sacharidů. Protože jejich zdrojem je med, je jasné, že hodnota glykemického indexu bude velmi vysoká.

2. Z důvodu této glykémie je rozumné se vyhnout konzumaci nápoje především v pozdně večerních hodinách. Na stranu druhou, pokud nechceme hubnout, je toto doporučení bezpředmětné, protože tak nízké zastoupení sacharidů neudělá v těle žádnou paseku.

3. Kromě sacharidů je med ještě zdrojem enzymů. Jestliže nevmícháme med do horkéhonápoje, kdy bychom jejich aktivitu zničili, můžeme plnohodnotně využít i tento zdraví velmi prospěšný potenciál.

4. Celkové množství energie je v karkade prakticky zanedbatelné. To platí pro situace, kdy se nerozhodneme tento lahodný nápoj pít po litrech a zvýšeným přísunem medu tak pokazit úplně vše.

5. Hodnotíme-li nutriční potenciál receptu, bylo by špatné nezmínit minerálnílátky. Většina z nich pochází z medu, menší část pak samozřejmě ze sušené byliny. I přes jejich nízké množství mají tyto látky schopnost nemalou měrou promlouvat do metabolických pochodů probíhajících v těle.

6. Je nutné také pochválit fytochemické látkyz ibišku, které se louhováním dostanou do nápoje. Mají především antioxidačnía protizánětlivéúčinky. Tady pozor – pokud tyto vlastnosti chceme využít, je potřeba pít nápoj nejlépe bez medu, který všechny popisované výhody potlačuje. Spousta konzumentů bude s největší pravděpodobností prskat, protože nápoj sám o sobě je hodně kyselý. Holt jsou v životě situace, kdy je potřeba pro zdraví něco málo udělat…

7. Karkade je z pozice acidobazicity nápojem kyselinotvorným. Čím více medudo něj přidáme, tím více tyto účinky posuneme směrem k extrému.

8. Termicky se naopak bavíme o osvěžujícímnápoji. V zimním období toto nebude nesporná výhoda, přídavek medu ale posune celou charakteristiku mírně k ohřívajícím tendencím.

9. Malé děti si na karkade mohou pochutnat také. Ne všechny ocení typickou chuť, většinou budou mít tendenci více přislazovat medem. Rodiče by na toto měli myslet a mít množství cukrů pod kontrolou, vyplácí se to na mnha úrovních.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

12 minut

Přibližná cena

4 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.