Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Kamutové mléko

Kamutové mléko

Nedalo mi, abych v rámci výrobních experimentů rostlinných mlék nevyzval k „souboji“ výzvu jménem kamutové mléko. Kamut osobně považuji za vysoce zajímavou obilovinu především z nutričního pohledu, přítomnost lepku mi s ohledem na specifičnost této potraviny vůbec nevadí. Kromě obsahu živin mě u kamutu „dráždí“ především jeho specifická chuť, která se projeví i na chuti připraveného mléka.

Výroba

Rostlinná mléka je možné vyrábět několika způsoby, dnešní varianta je výsledkem testu, o který se z určitých důvodů prostě musím podělit.

Kamut nejprve uvaříme v nesolené vodě. Celková časová investice bude vyšší než při běžné přípravě kamutu, je vhodné obilovinu mírně rozvařit (cca 30 minut). Poté je potřeba jej nechat zchládnout.

Při tradičním domácím způsobu výroby bychom postupovali tak, že obilninu rozvaříme a poté skrze jemnou látku nebo síto protlačíme. Dnešní specifikum ale spočívá v tom, že použijeme šnekový odšťavňovač, při kterém pomalu protláčíme (tedy lisujeme) zrna a současně je průběžně proléváme zbytkem vody po vaření. Proces není nijak namáhavý ani časově náročný, odměnou nám bude velmi sytá a plná chuť mléka obsahujícího nemalé procento bílkovin - přibližně o třetinu vyšší než z jakéhokoli jiného druhu lepkových obilovin.

Vlastnosti receptu

1. Nutričně je kamutové mléko fenomenálním příkladem toho, že je možné v rostlinné říši najít přirozené zdroje, které poskytnou i v tekuté podobě plnohodnotný dostatek klíčových živin – platí to především pro bílkoviny a sacharidy. Příjemná je informace o obsahu tuků, kterých je relativně málo, takže mléko „netrpí“ přebytkem energie.

2. Protože se kamut pěstuje především za velkou louží, kde se v půdě nachází (ve srovnání se starým kontinentem) dostatek selenu, je tato obilovina jeho bohatým zdrojem. Toto je pro našince velmi důležitá informace, protože tento prvek patří mezi celoplošně nedostatkové. Konzumací tohoto mléka tak podporujeme antioxidační kapacitu organismu, od čehož se odvíjí i funkčnost imunitního systému.

3. Z výše uváděného důvodu bych se přimlouval za výrobu tohoto mléka i pro kojence a batolata.

4. Další výhoda kamutu spočívá v nižším poměrovém zastoupení lepku, než je tomu u ostatních lepkových obilovin. Nevím, jak vy, ale já jásám.

5. Glykemický index mléka se pohybuje stále v kategorii nízkého.

6. Termicky je mléko osvěžující, v letním období přijde vhod dvojnásob.

7. Energeticky se samozřejmě projevuje tendencí jin.

8. Acidobazicky je na neutrálních hodnotách.

9. Nejraději toto mléko kombinuji s mandlovým, vždy do musli směsí. Důvodem není ani tak nutriční výbava, jako spíše chuť – oba druhy mají výrazné a netradiční aroma a silnou chuť, které umí především u snídaňových cereálií nastartovat den správným směrem.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

35 minut

Přibližná cena

3 Kč ( 100 ml

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.