Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Jednohubky s mrkvovou pomazánkou

Jednohubky s mrkvovou pomazánkou

Různé oslavy a bankety svádí k nekontrolovatelnému ochutnávání dobrot, které se umí rozplývat na jazyku a skrze spektrum chutí odvádět pozornost od jejich složení. Přiznejme si, že i kdybychom chtěli, na těchto místech kvalitu neovlivníme.

Situace se ale může dramaticky změnit v domácích podmínkách, kdy máme možnost mít používané suroviny pod kontrolou. Zkusme si proto jednu malou jednohubkovou oslavu udělat doma, navíc v tom tzv. zdravějším provedení.

Chvíli jsem laškoval s čistokrevnou veganskou variantou, nakonec z důvodu výraznější chuti padl los na variantu se sýrem. Protože se ale zuby nehty chceme držet kvality, místo klasicky používaného tvrdého sýru typu eidam sáhneme po kozím měkkém hermelínového typu (volba nakonec padla na Saint-loup s bílou plísní). Veganům tím sice bolístku na duši nepofoukáme, zbytku populace ale budiž útěchou, že v oblasti stravitelnosti a obsahu některých imunostimulačních látek je možné kozí výrobky považovat ze všech živočišných mléčných za nejzdravější.

Snadná příprava

Takže vyhrneme si rukávy a pustíme se do vcelku rychlé a jednoduché přípravy. Potřebovat budeme mrkev, zmiňovaný sýr, stroužek čerstvého česneku, čerstvou pažitku a celozrnné pečivo.

Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, smícháme se sýrem a rozetřeným stroužkem česneku a důkladně prohněteme a promícháme. Protože máme k dispozici de facto živou pomazánku, je z tohoto důvodu výhodnější ji konzumovat ihned, proces oxidace dotovaný časem umí udělat své.

Dobrou chuť

Gurmáni ale rádi nechají dnešní výtvor pár desítek minut odležet, aby se jednotlivé složky důkladně promíchaly, získají tak mnohem plnější a zralejší chuť. Nakrájené pečivo namažeme vyrobenou pomazánkou, ozdobíme čerstvě nasekanou pažitkou a s vědomím skvěle sladěné kombinace chuti a nutričního složení si popřejeme dobrou chuť.

Vlastnosti receptu

1. První, na co bych rád upozornil, je netradičně nízké množství tuků – ve srovnání s pomazánkami, jejichž základem jsou vysokotučné tvrdé sýry s majonézou nebo tatarkou, se pohybujeme v minimálně dvojnásobně nižších hodnotách. A především za to nám budiž sláva. Abychom ale nezpychli, řekněme si na rovinu, že jsou živočišné a zastupují zbytečně vysoký podíl nasycených forem.

2. Na stranu další – aby to nebylo až tak moc přímočaré – kozí tuk je ve srovnání s kravským nebo ovčím podstatně snadněji stravitelný, protože je rozptýlen v menších kapénkách. Navíc některé formy mastných kyselin mají nezanedbatelné imunostimulační účinky.

3. Při seriózním hodnocení nesmíme zapomenout na důležitý fakt, že kozí mléčné výrobky jsou nejvíce náchylné na kvalitu ve smyslu kontaminace různých xenobiotik pocházejících ze stravy, kterou koza spásá (to je ale riziko u všech volně se pasoucích zvířat).

4. Dále je zajímavý vyšší podíl bílkovin, také netradiční u většiny pomazánek. Protože pochází ze sýra, mají plnohodnotné složení, jejich kozí původ ale dává jistotu, že nejsou zbytečně „agresivně“ anabolizující jako v případě kravských zdrojů.

5. Sacharidů je tak akorát, navíc kombinace fruktózy z mrkve, škrobů z pečiva a nemalého zastoupení vlákniny mají jednohubky velmi nízký glykemický index.

6. Charakter výsledného receptu můžeme označit jako živý. U sýru bychom sice mohli polemizovat, ale protože je zrající (s obsahem probiotických kultur), považoval bych výsledek za jasný.

7. Termika jednohubek je ohřívající. Do těchto sfér ji posunula kombinace sýru a česneku, tato informace se hodí nejen v zimním období.

8. Úroveň stravitelnosti je velmi dobrá, specificko-dynamický účinek nepřesahuje 10 %.

9. Obsah energie je mírně vyšší, svým způsobem je řízen zastoupením sýru a obsahu tuku v něm.

10. Energeticky jsou jednohubky prakticky vzorem téměř „dokonale“ harmonického středu. Pokud se zamyslíte nad charakteristikou jednotlivých ingrediencí, přijdete ke stejnému závěru.

11. Při pohledu na spektrum všech vlastností považujme jednohubky za vyváženou svačinu, kterou bychom ale neměli z objemového hlediska přehánět. Důvodem je už zmiňovaný obsah energie. V případech, kdy vynecháme česnek, můžeme s klidným srdcem nabídnout i malým dětem. Do 12 měsíců věku ale buďme opatrní na používání celozrnného pečiva, střeva batolat by nejásala nadšením.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

10 minut

Přibližná cena

35 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.