Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Jarní zeleninová polévka

Jarní zeleninová polévka

Pojem jarní polévka není v našich končinách vůbec neznámý, a protože je jaro v plném proudu, osvěžme dnes tělo i mysl jednou ze zdravějších variant této dobroty.

Jak už je pro náš způsob uvažování na tomto místě typické, zdravou variantou mám na mysli recept, který splňuje plnou šíři klíčových parametrů ovlivňujících naše zdraví, k těm ale až později.

Vlastnosti receptu

1. Nutričně, a tedy i energeticky je jarní polévka skutečně odlehčená (= elegantnější a lépe znějící synonymum k pojmu „chudá“ :-). Do popředí vystupuje pouze obsah sacharidů a vlákniny, které v této kombinaci dávají velmi nízkou hodnotu glykemického indexu.

2. Výše uvedené ale platilo pouze pro makroživiny. Při bližším pohledu zjistíme, že je dnešní recept doslova nabitý vitamíny, minerálními látkami, antioxidanty, z důvodu správného použití miso pasty i enzymatickými látkami s živými kulturami. Můžeme tedy s klidem hovořit o silně antioxidačně nabitém pokrmu.

3. Termicky je receptneutrální. Protože bývají polévky konzumovány jako první před hlavním chodem, považujme to za velkou výhodu – trávicí trakt nebude v této oblasti veden nevhodným směrem.

4. Energeticky je výsledek samozřejmě typicky jinový (ve srovnání s běžně prezentovaným standardem neutrality v podobě obilovin). Protože jsme ale polévku vařili, jistý posun k jangovým charakteristikám máme. V tomto směru tedy určitě nemáme neharmonický pokrm.

5. I přes použitou tepelnou úpravu se acidobazické chování vnitřního prostředí neposune kyselejším směrem. Důvodem je kombinace surovin použitých do výroby „provizorní“ jíšky – tedy syrové brokolice a miso pasty, které obsahují spektrum živin vedoucí pH správným směrem.

6. Dnešní polévka je vhodná pro široké spektrum strávníků preferujících zdravé a racionální stravování. Začneme dětmi od jednoho roku (mladším se teoreticky nebude „líbit“ miso pasta), v úvahu přichází diabetici, laktózově intolerantní, lidé v redukčním programu. Protože jsme chytře použili pohankovou mouku, která je bez lepku, mají volno i celiaci.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

5 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.