Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Jahodová marmeláda

Jahodová marmeláda

Protože aktuálně probíhá sezóna jahod, byl by hřích nevyužít této krátkodobé šance a nevrhnout se na přípravu různých dobrot. Charakteristická chuť jahod nám nabízí nepřeberné spektrum možností, jak ji kreativně využít. Jednou z možností je i výroba marmelády bez konzervantů a současně stále s relativně nízkým glykemickým indexem.

Vlastnosti receptu

1. Charakterizovat vlastnosti dnešní marmelády (správně džemu :-) je velmi jednoduché. První pohled padne na nutriční složení. Množství sacharidů, jejichž výše glykemického indexu nevychází z nízkých hodnot, je dostatečné.

2. Na to, že základem výrobku je ovoce, jsme dosáhli hezkých hodnot obsahu bílkovin. Většina z nich pochází z chia semínek a jsou snadno stravitelné.

3. Tuky jsou zastoupeny také v krásném poměru, většinově v nenasycených formách s převahou omega-3. No považte – kde v obchodě koupíte džem nebo marmeládu s omega-3 tuky???

4. Vlákniny je více než dost. Díky ní skvělým způsobem podpoříme peristaltiku střev, snížíme glykemický index celého receptu…

5. Jahody se pyšní mj. i obsahem látek, které mají schopnost snižovat produkci kyseliny močové v organismu, která je v přebytku odpovědná za vznik velmi bolestivého onemocnění zvaného dna. Říkám to neustále – jídlem k trvalému zdraví.

6. Jahody jsou zásadotvorné, chia semínka jakbysmet, agávový sirup v použitém množství naštěstí acidobazicitu nezvrátí.

7. Termicky je recept osvěžující – pro jarní i letní období tedy jako stvořený.

8. Energeticky je výsledek typicky jin i při kombinaci s pečivem.

9. Ještě jednou jsem povinen zdůraznit absenci jakýchkoli aditiv a zbytečných cukrů navíc. Agávový sirup je v našem případě naprosto v pořádku, pro jeho použití se přimlouvám více než za med, který v kombinaci s jahodami může u citlivějších jedinců zvýšit riziko alergických projevů.

10. Pokud nejste zrovna alergičtí na jahody, neváhejte a dnešní recept vyzkoušejte v plné svojí kráse, nemůžete být zklamáni chutí ani jeho dopady na naše zdraví.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

15 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.