Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Jáhly na sladko

Jáhly na sladko

Jáhly jako bezlepkový produkt nabízí nepřeberné množství možností, jak je upravit tak, aby výsledek odpovídal představám nutričního nadšence. Jejich výhodou kromě již zmíněné absence lepku je rychlá tepelná příprava, která umožní i absolutnímu kuchaři – amatérovi vyrobit za krátkou chvíli velmi chutný výsledek.

Vlastnosti receptu

1. Protože je recept ve svojí přípravě a především samotném složení velmi jednoduchý, bude v tomto duchu probíhat i jeho hodnocení. Jeho základem je proso, od kterého se odvíjí převážná většina charakterových vlastností pokrmu. Začneme-li nutričním složením, zjistíme, že jsme připravili typický vysokosacharidový pokrm. Obsah dalších složek – tedy bílkovin, tuků a vlákniny, je v podstatě ukázkový, v žádném případě bych se za něj nestyděl.

2. Glykemický index pokrmu je naštěstí v kategorii nízký, v kombinaci s jeho sladkou chutí tedy zajímavá výhoda.

3. Obsah energie je na jednu porci dostačující k tomu, abychom jej mohli považovat za součást hlavního chodu.

4. Termický účinek je mírně ohřívající. Skutečně stačí použít vcelku malé množství koření a celkový výsledek u pokrmu se obrátí zcela opačným směrem.

5. Pokrm jako celek je mírně v oblastech jin, i když zanedbatelně, protože proso jako obilovina se nachází v zóně energetického středu, od kterého jej lehce odvádí skořice, med a jablko.

6. Acidobazická tendence bude mírně okyselující, především z důvodu převahy sacharidů.

7. Pokrm je celkově bezlepkový, což otevírá cestu k nemalé skupině populace.

8. Protože máme na talíři sladkou variantu, přijde vhod například sportovcům jako odlehčené předtréninkové jídlo, které je velmi dobře stravitelné. Aerobně zaměření sportovci budou preferovat dnešní výsledek i jako potréninkovou dobrotu, která zajímavě podpoří obnovu vyčerpaných glykogenových zásob.

9. Na této variantě receptu si mohou pochutnat i děti od jednoho roku.

10. Nahlíženo holistickýma očima - bez lepku, bez laktózy, bez živočišných bílkovin, s nízkou glykémií a snadnou stravitelností - skutečně nemálo zajímavých vlastností v jednom pokrmu.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

12 minut

Přibližná cena

8 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.