Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Jáhlový nápoj se skořicí

Jáhlový nápoj se skořicí

Máte-li pocit, že vám v pochmurném podzimním počasí plném šedi a nedostatku slunečních paprsků nic nemůže zvednout náladu, okuste lahodný jáhlový nápoj se skořicí. Ten vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři. Horký šálek tohoto moku zahřeje a povzbudí tělo i mysl, sladká chuť rozproudí produkci endorfinů a vůně skořice navodí pocit klidu a harmonie.

Ačkoliv máme skořici úzce spojenou s časem vánočním (který se už nezadržitelně blíží), jejích blahodárných účinků můžeme využívat po celý rok. Krom toho, že při pravidelné konzumaci dokáže snižovat hladinu cukru v krvi, je také šikovným bojovníkem proti širokému spektru virů, bakterií a plísní. My se ale raději do boje pouštět nebudeme a vydáme se nenásilnou cestou prevence. A tak si nápoj náležitě okořeníme, respektive oskořicujeme :-)

Vlastnosti receptu

1. Tento nízkokalorický zahřívající nápoj má několik zajímavých předností. Obsah makroživin je poměrně nízký, v podstatě tak mluvíme o hypertonickém nápoji, jehož konzumaci nemusíme omezovat jen na období svačin. Poměrně malé množství bílkovin a nízké zastoupení tuků, kdy receptu dominují komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem, umožňuje vychutnat jáhlový nápoj například před hlavním jídlem, případně se nabízí možnost předtréninkového i pozátěžového jídla. Ale trochu předbíháme. Nejprve vezměme na paškál bílkoviny, které pochází z mandlí a jáhel. Tato kombinace je „příjemná“ ve smyslu rostlinného původu, skvělé stravitelnosti a aminokyselinové dostatečnosti.

2. Tuky v naprosté většině pochází z mandlí. Převažují tedy nenasycené, jejich celkové množství je spíše „kosmetické“, nikterak výrazně nezvyšují energetický obsah celého receptu.

3. O sacharidech už byla řeč – jsou komplexní, dobře stravitelné, s nízkou hodnotou glykemického indexu (i přes přítomnost medu) a přiměřeným zastoupením vlákniny. Co víc si přát?

4. Přítomnost skořice obohacuje recept nejen o fytoživiny s antibiotickým účinkem, ale především posouvá termický efekt nápoje do ohřívajících sfér. V tomto ročním období přijde vhod snad ve všech možných situacích.

5. Recept je z pohledu energetických tendencí samozřejmě dominantně jin ve srovnání se se vzorem harmonických obilovin. Ale pozor – nebavíme se o nikterak výrazném extrému, protože základem nápoje je obilovina. Med, mandlové mléko, skořice i forma kaše jsou všechno potraviny s převažující charakteristikou jin, tepelná úprava i ohřívající efekt skořice dodá trochu jang energií. Mě osobně se výsledek líbí – už jenom proto, že se jedná o nápoj.

6. Z pozice acidobazicity se výsledek bude chovat přibližně neutrálně. Podle rychlosti a způsobu konzumace (dostatečné vychutnávání každého sousta) se můžeme „podívat“ i do zásadotvorných sfér.

7. Kombinace použitých surovin mi umožňuje podat nápoj i dětem od jednoho roku (s mírným dozorem nad množstvím použité skořice).

8. Recept je bezlepkový, tedy další nesporná výhoda, navíc bezlaktózový. Prostě jedna lepší zpráva než druhá.

9. I diabetici si mohou bez jakýchkoli výčitek svědomí a obav z nepřiměřené reakce krevní glykémie pochutnat a zažít pocit lahodné chuti, která zahřeje tělo i mysl.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

13 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.