Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Jáhlovo-pohanková kaše s morušemi

Jáhlovo-pohanková kaše s morušemi

Při snaze vychutnat si sladký recept, který je bezlepkový, ale přitom v základu postaven na obilovině, býváme často konfrontováni s omezenou nabídkou možností. My dnes využijeme jednu z těch plnohodnotných, kdy sloučíme hned několik variant do jedné, navíc oku i jazyku lahodící.

Vlastnosti receptu

1. Nutriční hodnocení dnes dopadne tak, že se chlapácky poplácáme po ramenou a pochválíme se za to, že jsme dodrželi vysokosacharidový režim s nízkým glykemickým indexem a nádherně vyváženým poměrem všech makroživin.

2. Bílkoviny pochází hned ze tří zdrojů, které jsou navíc bezlepkové. Jejich stravitelnost je více než vynikající, celkové množství naprosto dostačující pro průměrného dospělého jedince a současně odpovídající sladké variantě přesnídávky.

3. Tuků je naopak minimum. Jejich složení je transparentní, převažují nenasycené formy.

4. Zastoupení vlákniny je tak akorát. Na teoretické úrovni by mohlo být více, což by spravilo dodatečné přidání ovoce, určitě bych ale nebyl zklamaný z jejich deficitu. Velmi příjemný je fakt, že jsou zčásti tepelně upravené, čímž zvyšujeme úroveň jejich stravitelnosti a chování v našem střevním traktu.

5. Termicky se bude přesnídávka chovat mírně osvěžujícím způsobem. Pokud by tato charakteristika někoho měla zaskočit, doporučím posunout parametry přidáním skořice, která navíc vyjde vstříc mlsným jazykům i chuťově.

6. Volbou některýcch surovin jsme zajistili zajímavý poměr vápníku a hořčíku. Toho s velkou oblibou využívají především sportovci a emočně vypjatí jedinci, u kterých tyto dva klíčové prvky umí hrát zásadní roli při správné funkci nervové soustavy.

7. Acidobazicky se výsledek bude chovat mírně kyselinotvorně.

8. Dnešní recept není určen jen celiakům, ale jeho potenciál využijí i sportovci v podobě předtréninkového jídla, případně přijde vhod jako „běžná“ sladká a energeticky odlehčená svačina.

9. V rámci konkrétního doporučení bychom neměli zapomenout na redukční programy. V případech, kdy jsou postavené na vysokosacharidovém režimu, je dnešní recpet přímo ukázkový - energeticky, obsaem živin i úrovní stravitelnosti.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

6 minut

Přibližná cena

24 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.