Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Jáhlové koule

Jáhlové koule

Dlouhodobě zažité konvence, že bezlepkové recepty nejsou chutné, je jich málo a jsou výživově nedostačující, by v dnešní době neměly u racionálně uvažujícího jedince vůbec obstát.

Při troše fantazie, kterým vůbec nemusíme klást žádné meze, jsme schopni v kuchyni vykouzlit nutričně vyvážený pokrm, který ve srovnání s typicky lepkovými bude navíc podstatně lépe stravitelný.

A chuť?

To už je natolik silně individuální faktor, že musíte posoudit sami.

Vlastnosti receptu

1. Jáhlové koule jsou typickým příkladem vysokosacharidového receptu, který vykazuje sladkou chuť a současně mu nechybí dostatek vlákniny, bílkovin ani kvalitních tuků. V tomto směru tedy můžeme mluvit o nutriční vyváženosti.

2. Hlavním zdrojem bílkovin jsou jáhly, doplňují je mandle a rýžové mléko. Tato kombinace se mi zamlouvá především z důvodu aminokyselinového spektra a snadné stravitelnosti. V případě přítomnosti lepku, navíc nekvašeného, bych takovým optimismem nehýřil.

3. Většinové zastoupení tuků pochází z mandlí a jáhel. Silně nadpoloviční většina jsou nenasycené, což by nás mělo těšit.

4. Hodnota glykemického indexu celého pokrmu se bude pohybovat na středních úrovních. Hrubým odhadem nepřevýší 65 jednotek, což je ještě poměrně slušný parametr.

5. Množství energie v celé porci odpovídá jednomu středně velkému jídlu. Tady bych uvažoval o jeho konzumaci buď jako součástí svačiny, případně bych se nebál ani chodu hlavního (s výjimkou večeře, kde mi připadne množství sacharidů mírně vyšší na to, abych neriskoval tendenci k ukládání tukových zásob - samozřejmě to platí pouze u zarytých nesportovců).

6. I přes nemalý poměr bazických minerálů jako jsou vápník a hořčík bude celková acidobazická tendence kráčet mírně kyselinotvorným směrem. Toto by nás ale bolet nemělo, nejedná se o žádný extrém. Výrazným harmonizujícím prvkem je kardamom, který má naprosto úžasnou schopnost zasahovat do acidobazických dějů. V dnešním receptu až tak potřeba není ve srovnání s klasickými silně okyselujícími pokrmy, neznamená to ale, že je zbytečný.

7. Termicky budou jáhlové koule mírně ochlazující. V teplých dnech bude tento faktor působit velmi příjemně.

8. Úroveň stravitelnosti celého receptu je více než dobrá. Absence lepku a živočišných bílkovin, tepelná úprava pokrmu a vyšší podíl rozpustných forem vlákniny jsou v tomto směru jasnou zárukou.

9. U ryzích veganských receptů, navíc sladkého rázu, dochází k výrazné převaze uvolňujících (jin) tendencí. Bývá tak výzva dodat dostatek protichůdných jang tendencí. Tento úkol jsme splnili tepelnou úpravou. Neznamená to, že bychom jakkoli výrazně poměry obou energetických tendencí srovnali, ale počítá se každá snaha.

10. Použitím rýžového mléka jsme se elegantně vyhnuli laktóze, což ocení téměř čtvrtina naší populace.

11. V receptu neshledávám nic, co by mělo vadit dětem od jednoho roku (snad s výjimkou jahod, které mají schopnost u určitého procenta populace vyvolávat stavy kopřivky).

12. Z jáhlových koulí budou mít radost především vytrvalostní sportovci, kteří si na sladkosti pochutnají nejlépe po tréninku.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

19 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.