Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Jahelník

Jahelník

Každý, kdo miluje výzvy v oblasti výživy, musí být dříve nebo později konfrontován s gastro klasikou jménem jahelník. Ten je možné připravit z mnoha kvalitativně různých surovin. My se dnes zaměříme tím nutričně konstruktivnějším směrem a připravíme jahelník, jehož výsledné charakteristiky by nám záviděly i naše babičky.

Vlastnosti receptu

1. Z pozice spektra použitých surovin by se mohlo zdát, že hodnocení jednotlivých charakteristik receptu bude složité. Opak je ale pravdou. V prvním kroku nám pomůže nutriční tabulka tvrdící, že se nám podařilo upéct vysokosacharidovou sladkost s poměrně vyváženým poměrem všech živin.

2. Jak už zaznělo, sacharidy převažují, i když jich není nikterak závratně mnoho (alespoň z pozice gramážního zastoupení). Protože jsme jahelník delší dobu pekli, je potřeba počítat s tím, že hodnoty glykemického indexu budou mírně vyšší. To se týká i obsahu karcinogenního akrylamidu vznikajícího při vyšších teplotách úprav potravin s obsahem sacharidů. Na první pohled to vypadá, že jsme nevykročili správným směrem, ale z ryze praktického hlediska jsou to běžné charakteristiky receptů tohoto charakteru. Řečeno česky se bavíme o parametrech, které prostě neovlivníme.

3. Obsah vlákniny také není úplně od věci, v tepelné úpravě bude navíc velmi dobře stravitelná.

4. Bílkoviny i tuky jsou na stejných hodnotách, z energetického hlediska je ale mezi nimi dvojnásobný rozdíl. Jejich kvalitu ani snad nemá význam hodnotit, v nutričním směru je plně odpovídající použitým zdrojům surovin, tedy není nač si stěžovat. Kdybych měl teoretickou tendenci udělat z našeho receptu nutriční zážitek pro sportovce, přidal bych při výrobě dávku kvalitního rostlinného neochuceného proteinu (např. hrachový). Změna poměru živin by tak byla poměrně výrazná, od toho by se odvíjela i reakce svalového metabolismu.

5. S ohledem na nemalé množství sušených švestek, které jsme použili, je potřeba zdůraznit, že obsah rozpustných forem vlákniny bude převažovat nad nerozpustnými, byť celkové zastoupení vlákniny není nijak výrazně vysoké (to ale platí pro jednu porci jahelníku, kde vydatní strávníci objemem nahradí jakékoli nesrovnalosti). Navíc jsou švestky rekordním zdrojem draslíku, o jehož přísun bychom měli dbát skutečně pečlivě především kvůli činnosti našeho srdce.

6. Termicky se jahelník bude chovat mírně ochlazujícím způsobem.

7. Nahlíženo očima Asiatů je v našem receptu zastoupeno převažující množství jin (uvolňujících) energetických tendencí. Tato informace mi říká, že je rozumné zařadit sladkost jako součást svačiny, případně odlehčené formy sladké snídaně.

8. Acidobazicky bude mít konzumace receptu mírně kyselinotvorné účinky.

9. Jahelník je bezlaktózový a bezlepkový, s naprostým klidem jej mohou konzumovat i malé děti od 12 měsíců věku.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

75 minut (bez namáčení švestek)

Přibližná cena

9 Kč / jeden kousek

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.