Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Jablečný závin bez cukru

Jablečný závin bez cukru

Jablečné záviny jsou tradiční součástí dezertů v české kuchyni. Mají v podstatě dvě klíčové vady na kráse – vysoký obsah tuků a jednoduchých cukrů. Za předpokladu, že se nám podaří na tyto výzvy zaměřit pozornost a odstranit je tak, aby byl výsledek stále stejně lahodný a s radostí konzumovatelný, získáme dezert, o kterém si můžeme dovolit tvrdit, že je skutečně zdravý.

Jak na to?

Vlastnosti receptu

1. Nutričně naše snažení vůbec nevypadá špatně. Dokonce bych si troufal tvrdit, že na talíři máme poměrně vyváženou sladkost s mírně převažujícím zastoupením tuků. Ale od začátku: Receptu dominují sacharidy, v našem případě s nízkým glykemický indexem a dostatkem vlákniny. Odpovědnost tady nese kombinace ovoce s celozrnnou moukou.

2. Už zmiňované tuky jsou poměrově vůči bílkovinám trochu výše, s tím bych si ale až tak moc hlavu nelámal. Pochází především z másla, navíc bio. Převažují tak nasycené formy, což je zřejmě jejich největší nevýhoda.

3. Bílkoviny se nám sešly v moc krásném zastoupení, obzvlášť u jablečného závinu je toto silně pozitivní a nevšední. Většina proteinů pochází z tvarohu, který je jako zdroj kaseinu extrémně náročně stravitelný.

4. Acidobazická rovnováha by konzumací jednoho, možná dvou kousků závinu nijak moc neutrpěla. Celkově je recept sice mírně okyselující, nezachází ale nijak do výrazných extrémů.

5. Termicky se závin pohybuje v mírně ohřívajících oblastech. S tímto parametrem můžeme hýbat především množstvím použité skořice.

6. Energeticky je dezert prakticky neutrální. Pro mnohé toto bude překvapivým zjištěním, výsledek je dán kombinací silně jang vajec, tvarohu a soli s jin rozinkami, kořením, máslem a jablky. Základ těsta je tvořen téměř neutrální celozrnnou moukou, ve finále se pak ukáže už diskutované překvapení.

7. U podobných receptů se většinou tvrdí, že i přes použití čistě přírodních surovin nejsou recepty nijak zvlášť „zdravé“ ve smyslu dostatku antioxidantů a jiných důležitých mikroživin. Tepelná úprava receptu většinu těchto látek ničí, ani to ale neznamená, že bychom jedli úplně „prázdnou“ a mrtvou“ potravinu.

8. Velkou výhodu budeme spatřovat v absenci cukru, šlehačky a použití celozrnné mouky. Tyto tři klíčové charakteristiky posunou závin do oblasti silně atraktivních receptů pro široké spektrum potenciálních strávníků. Pochutnají si malé děti (bez problému už od 12 měsíců), sportovci, vyhýbat se mu nemusí diabetici. Recept obsahuje lepek i menší množství laktózy, což některé skupiny populace budou vnímat jako silnou nevýhodu. Navíc jsme použili tvaroh, který je koncentrátem kaseinu. Ani status BIO nebude schopen eliminovat veškeré známé negativní dopady tohoto druhu bílkoviny na naše zdraví, malou útěchou může být absence tuku.

9. Z důvodu nutriční vyváženosti a faktu, že na talíři nemáme žádnou výraznou kalorickou bombu, si můžeme dopřát i více než pouze jeden kousek. Jenom pro zamyšlení – pokud bychom si dopřáli závin s běžnou dávkou cukru a šlehačky, jak káží pravidla západní gastronomie, prakticky zdvojnásobíme jeho energetickou hodnotu. Občas se vyplácí trochu přemýšlet…

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

60 minut

Přibližná cena

5 Kč / 1 kus

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.