Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Jablečné muffiny

Jablečné muffiny

Vůně Vánoc je nekompromisní zárukou změny chování naprosté většiny populace. Jedna z typických změn postihuje i naše chuťové preference, které mají tendenci podléhat dogmatům naší doby s nádechem obžerství. Tedy stavu, kdy nás řídí pouze touhy žaludku, které se projeví povánočním šílenstvím po hubnutí jako snaha zachránit tradičně se opakující každoroční situaci.

Naštěstí ale víme, že existují situace, kdy i v oblasti Vánočních radovánek a hodování můžeme doslova zabít dvě mouchy jednou ranou. Toto „vraždění“ spočívá v přípravě a následně i slastném vychutnávání zdravých sladkostí, u kterých se nemusíme zbytečně obávat žádných dramatických následků.

Jedním z takových receptů jsou i dnešní muffiny. Na nic tedy nečekejme a pusťme se do časově nenáročné přípravy, která nás odmění překvapením hned na několika úrovních.

Vlastnosti receptu

1. Typicky vysokosacharidové muffiny se pyšní dostatkem vlákniny, komplexních sacharidů a tedy i přes svoji sladkou chuť poměrně nízkou hodnotou glykemického indexu.

2. Obsah bílkovin v jednom kousku není vůbec tragický. Pokud budu uvažovat tak, že si v rámci odpolední siesty dám 2-3 muffiny, dostane se mi dostatečná porce proteinů, jejichž kvalita je silně nadprůměrná.

3. Tuků je gramážně méně než bílkovin, poměry živin jsou v tomto směru doslova ideální.

4. Obsah energie je konstruktivně diskutabilní. To znamená, že jeden kousek nenadchne a nepřekvapí, tři už jako součást svačiny zajistí dostatečný, ale přitom ne nadbytečný příjem energie.

5. Muffiny se na jazyku jen rozpouštějí, jejich stravitelnost je tak ukázková.

6. Termicky se dezert bude chovat mírně ohřívajícím způsobem.

7. Acidobazická tendence je mírně kyselinotvorná.

8. Jako u všech ostatních sladce orientovaných dobrot i tady by mělo platit pravidlo, kdy si muffiny dopřejeme nejlépe jako svačinu, aniž bychom zbytečně kombinovali sladké a slané chody.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

35 minut

Přibližná cena

5 Kč / jeden muffin

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.