Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Hruškovo-švestkový pohár

Hruškovo-švestkový pohár

Vzpomínáte si na ty šťastné dětské chvilky, kdy před vás rodiče položili sladký pohár, vám se rozzářily oči a okamžitě jste se s radostí lžičkou zabořili do té sladké dobroty? Vraťme se teď spolu na chvíli do těch bezstarostných dětských let a užijme si zase tu čirou radost z mlsání dokonale sladké lahůdky. Avšak tentokrát s rozumem dospělého člověka a s vědomím toho, že hory zmrzliny, šlehačky a spousta cukru nejsou pro naše tělo nikterak žádoucí… A tak si dnes naservírujeme lahodný dezert, který zvládneme připravit bez jediného krystalku cukru a taky bez nálože tuků, kterými mnohé sladké radosti oplývají.

Vlastnosti receptu

1. Část populace uvažující racionálně v oblasti zdravého životního stylu vnímá dezerty jako zlo, kterému je potřeba se vyhýbat. V žádném případě tomu ale tak nemusí být – stačí odstranit dvě historicky zaběhnuté maličkosti a výsledek pak bude prakticky dokonalý.

2. První zmiňovanou maličkostí je obsah nežádoucích cukrů. Tedy rafinovaných, které na všech úrovních naše zdraví sráží na pomyslná kolena. V případě našeho dnešního receptu se nám to podařilo, protože základem jeho složení jsou cukry přírodní, tedy přirozeně se vyskytující v potravinách. Část je v jednoduchéformě a pochází z ovoce a jogurtu, zbytek pak komplexní s nízkým glykemickým indexem, jehichž zdrojem jsou chia semínka. Celkové množství sacharidů je přiměřené potřebám průměrného člověka, typu pokrmui poměruvůči ostatním makroživinám (protože hodnotíme vysokosacharidový pokrm, není ani možné jinak).

3. Druhou maličkostí je doba konzumacereceptu. Výraz dezert pochází z francouzského pojmu desservir, což znamená „uklidit ze stolu“. Historicky se jednalo o malé pokrmy, které byly servírovány po konzumaci hlavního chodu, což je v případě slaných variant, které „dorazíme“ sladkostí, z hlediska kvality trávicích pochodů naprosto a zoufale špatně. Takže tady už bude záležet jenom na nás, v jaký okamžik si dnešní lahůdku vychutnáme.

4. Obsah bílkovinje na dezert víc než krásný. Navíc mírně převyšuje zastoupení tuků, což je další skvělé pozitivum. Poměrově budou hodnoty v přepočtu na energii vypadat samozřejmě ukázkově. Už to je důvod, proč by naše levá mozková hemisféra měla zajásat a dát výzvu k přípravě a konzumaci sladkosti.

5. Bylo by tragické nezdůraznit, že obsah vlákninyse v receptu blíží plné polovině doporučené denní dávky. Tato hodnota mluví sama za sebe a generuje otázku, zda je vůbec možné v oblasti nutričních charakteristik najít na našem dezertu vůbec něco špatného.

6. Termicky se bude dezert chovat jako mírně ochlazující. Důvodem je přítomnost jogurtu a chia semínek. Pokud patříte mezi citlivé jedince v těchto směrech, doporučuji pokrm posypat mletou skořicí. Zvýrazníte tak nejen chuť, ale posunete termiku v tomto zimním období správným směrem.

7. Energeticky převažují v dezertu jin tendence, což je vcelku pochopitelné. Ve srovnání s klasickými dezerty plné obyčejného rafinovaného cukru a ztužených tuků jsme na tom ale ukázkově.

8. Acidobazicky se recept bude chovat mírně kyselinotvorně. Určitě bych to nevnímal jako mínus, spíše naopak považoval za typicky přirozenou charakteristiku, proti které nebudu protestovat.

9. Na dezertu si rády pochutnají i malé děti. S ohledem na jeho složení si troufám tvrdit, že pár soust zvládne bez problémů i dítě mladší 12 měsíců. V těchto situacích je potřeba myslet na vyšší obsah vlákniny, která může způsobit nadýmání, takže zůstaňme opravdu jen u pár soust.

10. Protože jsme použili jogurt, není recept bezlaktózový. Na stranu druhou ale neobsahuje lepek, takže buďme vděčni za každou zprávu tohoto typu.

11. Kdybych jako sportovec chtěl hřešit, mez mrknutí oka bych si takovou sladkost dopřál ihned po tréninku. Otázkou pouze je, jak se v praxi poprat s dostupností dezetru co nejkratší dobu po zátěži.

12. Z důvodu poměru živin a nízké glykémie zřejmě budou hned v první řadě zájemců o konzumaci jásat diabetici.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

10 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

27 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.