Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Hrušková přesnídávka

Hrušková přesnídávka

Umírám děsem a hrůzou, když v regálech supermarketů prohlížím dobroty, které jejich výrobci připravili pro naše malé ratolesti kojeneckého a batolecího věku.

Z logických důvodů nebudu hodnotit kvalitu vstupních surovin, která se při velkovýrobě velmi obtížně kontroluje. Vadí mi především dogmatická snaha do všeho cpát maso případně mléčné produkty, o kterých jsem přesvědčen, že dětem v sedmi měsících věku rozhodně neprospívají. Důvodem je potřeba zajistit i dostatečný přísun bílkovin, kdy chápu plošnou snahu vyhýbat se zdrojům z vajec, ryb a ořechů kvůli jejich potenciální alergenitě.

Všem, kteří vlastním konáním zbrojí proti těmto konvencím, nabízím zdravou, bezpečnou a nutričně plnohodnotnou variantu přesnídávky.

Vlastnosti receptu

1. Nutriční hodnoty jsou NAPROSTO ukázkové. Obsah bílkovin je dostačující. Ve srovnání s běžnými dávkami masa, které se do přesnídávek běžně používají, jsme přibližně na stejných hodnotách. Navíc máme tu výhodu, že proteiny nejsou anabolizující, tedy zbytečně a agresívně nepodporují růst.

2. Obsah tuků je na první pohled mírně vyšší, v tomto období je to ale jednoznačně žádoucí. Jako zodpovědní rodiče toužící dát našim miminkům to nejlepší bychom si měli být vědomi, že dětský mozek potřebuje podstatně vyšší příjem omega-3 tuků, než dospělí. Zdrojem jsou mandle i konopné mléko.

3. Sacharidů je rozumné množství, navíc s nízkým glykemickým indexem. Platí to v případě použití agávového sirupu i tepelné úpravy (ta sice GI mírně zvedne, ale nikterak do závratných hodnot).

4. Pochvalme obsah vlákniny, která je zastoupena vyšším poměrem rozpustných forem. Pro střevní trakt miminek prostě k nezaplacení.

5. Ve srovnání s přesnídávkami obsahujícími cukr, maso nebo mléčné výrobky naše dnešní varianta NENÍ okyselující, ale naopak mírně zásadotvorná. Toto platí u neohřívané varianty, odpovědnost nesou zásadotvorné prvky kombinace zralé hrušky a mandlí.

6. Termicky je pokrm mírně osvěžující. Pokud bychom připravovali přesnídávku v zimních měsících, přimlouvám se za teplou variantu, která termiku posune do lehce ohřívajících končin.

7. Energeticky je pokrm jinový, což je víceméně v pořádku. Trávicí trakt, resp. nervová soustava miminek nemá ráda dominantně jangové potraviny z důvodu jejich obtížné stravitelnosti a následného celkového útlumu organismu. Měl jsem možnost sledovat, jakým způsobem se výživově chovají ke kojencům a batolatům v kojeneckých ústavech, které krmí potravinami s vysokým obsahem mléčných složek. Děti pak nekřičí, nezlobí, jsou letargické…ve výsledku lépe spí a je větší klid.

8. Protože je základem přesnídávky ovoce, u kojících dětí nechme tuto variantu jednou denně. Pokud už kojeny nejsou, nabízí se prostor pro dvě denní dávky.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

18 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.