Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Hráškový dip s bramborem

Hráškový dip s bramborem

Máte-li chuť připravit snadno dostupnou rychlovku, dobře stravitelnou a nutričně vyváženou, nabízím dnes možnost jedné takové v podobě zapékaných brambor s hráškovým dipem. Z několika důvodů jsem jej zařadil do jídelníčku Detoxikačních víkendů, vřele doporučuji vyzkoušet i v domácích podmínkách.

Vlastnosti receptu

1. Zběžný pohled do nutriční tabulky napoví, že máme na talíři poměrně vyvážený pokrm. Alespoň z hlediska poměrů makroživin. Hlavním zdrojem bílkovin je hrášek, celkově si troufám tvrdit, že jejich aminokyselinové spektrum je poměrně vyvážené, úroveň stravitelnosti víc než dobrá.

2. V celkovém množství živin převažují sacharidy, většinově komplexního rázu (kombinace brambor, zeleniny a luštěnin ani nemůže poskytnout nic jiného). Od toho se odvíjí i glykemický index, který je celkově u celého pokrmu velmi nízký.

3. Tuků je minimum. Pomineme-li tepelnou úpravu oleje, u kterého jsme se snažili nepřekročit pomyslnou hranici jeho přepálení (cca 180ºC), je převažující zbytek tuků v syrové a technologicky neupravené podobě. Protože pochází z lněných semínek, můžeme se těšit na nemalý přísun omega-3 forem.

4. Bylo by tragické, kdybychom nezmínili nemalý obsah vlákniny. Konzumací receptu můžeme očekávat příznivé reakce trávicího traktu v podobě stabilní peristaltiky střev. Opatrně by měli k receptu přistupovat především malé děti případně dospěláci s dlouhodobým deficitem vlákniny ve stravě nebo se záněty střev, u kterých toto množství vlákniny nemusí být zrovna výhrou.

5. Celkové množství energie v jedné porci je ukázkově přiměřené, držící se spodní hranice populační normy. Já bych recept stručně označil jako střídmý.

6. Termicky je pokrm mírně ohřívající. Syrová zelenina tlumí vliv koření a tepelné úpravy.

7. Energeticky je pokrm s převažující tendencí jin. Skvěle se tak hodí k detoxikačnímu jídelníčku, jehož je tento recept součástí.

8. Acidobazicky se recept bude chovat vyváženě. Tedy žádná snaha o nežádoucí překyselení.

9. Brambory se snažme moc nepřipálit. Pojem zdravý má svoje pravidla a charakteristiky, mezi které by neměla patřit konzumace připálených surovin s vysokým obsahem karcinogenních látek.

10. Z důvodu nižšího zastoupení energie by neměli váhat především jedinci snažící se o redukci nadváhy. Najíte se dosyta, aniž by tělo trpělo přebytkem energie. Skutečně velká výhoda.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

18 minut

Přibližná cena

12 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.