Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Hrachová polévka

Hrachová polévka

Že naše populace doslova trpí nedostatkem konzumace luštěnin, je chronicky známo. Apelace na nezbytnost jejich pravidelné konzumace se setkává s úspěchem pouze v případech, kdy emoce vybuzené chuťovými zážitky dají příkaz mozku, aby zalovil v databázi vyzkoušených receptů a jednou denně upřednostnil na talíři recept s luštěninami.

Krátké zamyšlení

Hrachová polévka je dlouho zažitou tradicí, velmi často se objevuje například jako bezmasá alternativa štědrovečerní večeře. Teď, v aktuálně probíhajícím zimním období, přichází v úvahu příprava především termicky ohřívající varianty, na které si bezpochyby rádi smlsneme.

Vlastnosti receptu

1. Tradiční kombinace luštěnin a obilovin poskytuje stabilní nutriční rovnováhu. Obsah bílkovin je krásný, tuky se také drží v rozumných mezích. Docela extrémní je obsah vlákniny na jednu porci obsahující pouze hrách a jeden krajíc pečiva (jeden z důvodů, proč se polévky nepřejídat, jinak hrozí riziko nadýmání).

2. Energeticky máme na talíři polévku, kterou můžeme v mnoha situacích (platí to nejčastěji u žen a menších dětí) použít jako hlavní a současně i jediný chod (oběd nebo večeři). S ohledem na kombinaci obsahu živin a energie s radostí označíme dnešní recept za vyváženě dietní.

3. Výhodou mraženého hrachu je fakt, že se termicky posouvá ohřívajícím směrem, který ještě umocníme uvařením. Pokud zjistíme, že například syndrom studených končetin má nad naším tělem stále nadvládu, můžeme si dovolit (kromě uvedeného kari koření) přidat trochu pepře, který prohřeje ještě o kapku víc.

4. Osobně vnímám dnešní polévku za energeticky harmonickou. Výrazně nepřevládá jangová ani jinová tendence, i z tohoto důvodu bych dnešní recept zařadil mezi tradičně vyvážené.

5. Obsah bílkovin pocházejících z hrachu může vést u některých jedinců k procesu nadýmání plynatosti. Pokud už mezi tuto skupinu lidí patříme, snažme se omezit množství hrachu v polévce, dále snížíme i celkovou porci polévky a navíc ji budeme jíst velmi pomalu se snahou důkladně kousat. Jedině takto účinně snížíme tyto nežádoucí projevy trávicích pochodů.

6. Glykemický index polévky se drží pod 40 jednotkami, je tedy tabulkově stále nízký. Diabetici, inzulínově rezistentní jedinci, dietáři a všichni nadšenci do racionálního stravování mají tedy k dispozici další horké želízko v ohni.

7. Stravitelnost pokrmu je velmi dobrá – hovoříme samozřejmě o schopnosti trávicího traktu nevydat zbytečně vysoký balík energie na zpracování polévky. Ani po vydatné porci dnešní polévky nemusíme mít obavu ze zbytečně vysoké únavy, která umí brzdit aktivitu nejenom našeho mozku.

8. Troufale budu tvrdit, že pokud budeme polévku jíst skutečně pomalu a nepřejíme se, odmění nás acidobazicky neutrálním dopadem. Pokud máme tendence se tzv. odkyselovat, i v těchto případech se nemusíme obávat sníst menší množství, pouze by se recept neměl stát základem každodenního jídelníčku po toto časově omezené období.

9. Jestliže si pohlídáme množství celozrnného pečiva, je dnešní hrachovka jako stvořená i pro malé děti od 10 – 12 měsíců věku. Spokojení budou samozřejmě vegetariáni i vegani.

10. Nadšenci do RAW stylu nebudou příliš „happy“, pro ně ale zanedlouho připravíme stoprocentně živou hrachovou polévku. Už teď se můžete oprávněně těšit.

11. I přesto, že pojem „hypoalergenní“ může být v mnoha ohledech považován za diskutabilní, u hrachové polévky jej můžeme s menšími výtkami použít. Máme recept bez laktózy, pouze celiaci budou muset sáhnout po jiném zdroji pečiva i přesto, že žito obsahuje nejméně agresívní formu lepku.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

10 minut

Přibližná cena

6 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.