Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Houbový salát

Houbový salát

Pokud zrovna nepatříte mezi odpůrce hub, zbystřete pozornost. Dnešní dobře dostupná a realizovatelná rychlovka se vám bude zamlouvat hned z několika důvodů, mezi kterými kromě chuti a snadnosti přípravy najdeme i zajímavé spektrum pozitivních dopadů na zdraví.

Osobně variantu houbového salátu volím jako součást slaných svačin, nejčastěji v dopoledních hodinách. K její výrobě potřebujeme pouze listy salátu, žampiony, houby shiitake, fazolky a téměř nezbytné pečivo.

Vlastnosti receptu

1. Jako odlehčená forma slané svačiny mi dnešní recept nabídne především vysoké zastoupení vlákniny. V podstatě aniž bych o složení pokrmu věděl cokoli dalšího, už jenom tato dávka mi zaručuje výsledný velmi nízký glykemický index, který podtrhneme dostatkem komplexních sacharidů pocházejících z pečiva.

2. Bílkovin není nikterak mnoho, navíc v převážné většině svého množství pocházejí z pečiva. I tak se ale bavíme o metabolicky rozumném minimu, který je snadno stravitelný. Pouze celiaci se nebudou tvářit nadšeně.

3. Obsah tuků je vůči bílkovinám mírně vyšší. Toto je ale záměr, protože máme před sebou zeleninový salát, který z důvodu lepšího využívání zastoupených vitamínů a jiných složek rozpustných v tucích prostě je třeba „dokrmit“ externím zdrojem především nenasycených.

4. Celkové zastoupení energie naprosto odpovídá požadavkům na snadno stravitelnou svačinu. V těchto vodách tedy žádnou výtku nenajdeme.

5. Lišácky zvolenou kombinací syrové zeleniny obsahující enzymy a hub shiitake, ve kterých najdeme velmi účinné imunostimulační i antioxidační složky, zacílíme na fungování imunitního systému. Připočteme-li k tomu detoxikační schopnost dostatečného množství vlákniny na střevní trakt, vychází z této rovnice zajímavý výsledek.

6. Termicky se pohybujeme kolem neutrálních hodnot. Prakticky všechny obsažené suroviny jsou typicky osvěžující ochlazující, přesto jejich efekt „srovnáme“ použitím pepře. Stabilitu pomůže zajistit přidané celozrnné pečivo. Prostě dokonalé.

7. Energeticky se pohybujeme v čistě jinových sférách. Zelenina, houby, olej, ocet, pepř... Mírné množství soli už situaci nezachrání. Je to ale důvod k radosti, protože uprostřed dopoledního pracovního procesu se lehce stravitelná jinová svačina skvěle hodí.

8. Acidobazicky nás salát bude tlačit do zásadotvorných oblastí. Třikrát hurá.

9. Dětem od jednoho roku salát v žádném případě neublíží, tradičně ale zdůrazněme nutnost krotit se v množství použitého koření.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

7 minut

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.