Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Houbové rizoto

Houbové rizoto

Občas přijde v životě situace, kdy potřebujeme zaplácnout žaludek něčím rychle a dobře stravitelným, s minimem bílkovin, nízkým glykemickým indexem a snadnou a rychlou přípravou.

Může se jednat o večeři, lehký oběd před důležitým pracovním výkonem, odlehčenou dobrotu dětem nebo u sportovců poslední jídlo před tréninkem. Někde jsem slyšel přísloví „Kdo si hraje, nezlobí“, tak mě napadá, že bychom si z preventivních důvodů mohli trochu hrát i dnes a recept „zkomplikujeme“ tím, že budeme požadovat, aby většina použitých ingrediencí skončila i po úpravě v tzv. živém stavu.

Vlastnosti receptu

1. Tradičně nejprve nutriční výhody: Hlavní slovo mají sacharidy dominantně komplexního rázu, následují bílkoviny s vlákninou. Tato dvojkombinace jasně říká, jak vysoký (v našem případě samozřejmě nízký) glykemický index na talíři a následně v krvi máme. Proteiny jsou sice ve velmi malém množství a navíc lehce neplnohodnotného charakteru, ale to byl náš záměr z důvodu snadné stravitelnosti a nízkého specificko-dynamického účinku receptu. V menšinovém zastoupení se nachází tuky.

2. Už jsme se zmínili o (zčásti) živém charakteru potraviny. To je velmi důležitý parametr, který otevírá dveře k dalším možnostem a výhodám. Kombinace použitých surovin s aktivními enzymy posouvá charakteristiku pokrmu do jinových směrů, menší brzdou (v tomto případě také záměrnou) je jangová miso pasta a "neutrální" rýže.

3. Pokrm je zásadotvorný, není potřeba dalšího komentáře.

4. Termicky je recept mírně osvěžující.

5. Jako odlehčený oběd nebo večeře pro dietáře i normální lidi, jídlo před vytrvalostním tréninkem nebo první jídlo po tréninku vždy vyjde vstříc. Pokud máme uvařenou rýži předem, příprava celkově zabere pár minut. Děti od jednoho roku nemůžou mít s touto dobrotou žádné problémy.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.