Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Houbová bramboračka

Houbová bramboračka

Houbová sezóna se krásně rozjíždí a šťastlivci, kterým se podařilo ulovit v lese hezké kousky, už přemýšlí, jakým způsobem svoji kořist doma připraví. Je určitou tradicí v českém rybníce vařit polévky, houbová patří mezi klasiku. Protože už jsou k dispozici i čerstvé brambory, zkusme si smlsnout na houbové bramboračce v co nejzdravějším pojetí.

Vlastnosti receptu

1. Pokud se nebudeme zabývat chutí polévky, která je silně individuálním faktorem a mnohé strávníky přivádí ke stavům absolutní blaženosti, můžeme být na první pohled trochu zklamáni z výsledných nutričních hodnot. To je ale věc úhlu pohledu. Je potřeba zdůraznit, že máme na talíři typicky dietní pokrm se vším všudy. Kombinace plné chuti, minima energie a krásně vyváženého poměru základních živin je doslova ukázková.

2. Polévka obsahuje i lahůdkové droždí, které jsme přidali z důvodu zvýraznění chuti a obsahu některých živin (především bílkovin a vitamínů B komplexu). Přestože se jedná o nutričně nabitou potravinu, obsahuje lepek, takže celiaci mají dnes smůlu (případně droždí vynechají).

3. Glykemický index polévky je velmi nízký. To se stává vždy, když použijeme do receptu větší množství hub.

4. Termicky je polévka mírně ochlazující. V letních měsících přijde tato vlastnost docela vhod, citlivěji nastavení jedinci mají možnost upravit výsledek kořením (trocha pepře).

5. Acidobazicky se pokrm bude chovat neutrálně. Větší přídavek zeleniny by teoreticky posunul výsledek více k zásaditým hodnotám.

6. Energeticky v polévce převažují jin tendence, které jsou brzděny použitou solí a sójovou omáčkou.

7. U polévek by mělo platit pravidlo, že pokud je konzumujeme jako součást hlavního chodu, je lepší, aby byly hustší konzistence. Příliš mnoho tekutin zbytečně zředí trávicí enzymy v trávicím traktu a zkomplikuje celkový proces trávení.

8. I přes obsah lepku můžeme vyzdvihnout absenci laktózy, takže kromě diabetiků a vegetariánů vyjdeme vstříc i všem, kteří mají jakoukoli averzi vůči mléčným výrobkům.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

3 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.